Guvernul de la Chișinău este cu ochii pe evenimentele din Ucraina, după ce ieri în câteva raioane a fost instituită stare de război. Premierul Pavel Filip a menționat că a fost creat un grup de lucru care va monitoriza situația, iar măsurile de securitate la frontieră vor fi înăsprite. Oficialul a mai precizat că Moldova va susține Ucraina în urma incidentului de duminică. Între timp, în cele mai mari orașe din Ucraina au loc mai multe proteste. Oamenii blochează accesul camioanelor rusești în țară și aprind focul în fața centrelor comerciale administrate de companii ruse.

Acest incident este cel mai grav după anexarea Crimeei de către Federația Rusă în 2014. Suntem alături de autoritățile de la Kiev așa cum am fost întotdeauna. Republica Moldova este un stat neutru, conform Constituției, nu facem parte din blocuri militare”, Pavel Filip, prim-ministrul.

Premierul anunță măsuri sporite de securitate la trecerile de frontieră moldo-ucrainene, iar moldovenii sunt îndemnați să să dea dovadă de mai multă prudență când pornesc la drum în Ucraina.

Cetățenii Republicii Moldova trebuie să știe că nu există pericole în acest moment pentru securitatea țării noastre. Cu toate acestea recomandăm cetățenilor moldoveni care vor să călătorească în Ucraina să manifeste maximă prudență la traversarea frontierei și să fie pregătiți pentru verificări suplimentare”, Pavel Filip, prim-ministrul.

Între timp protestele ce au început ieri, în Ucraina, continuă și astăzi. Sute de oameni au blocat un centru comercial din Kiev, protestând astfel împotriva prezenței businessului rusesc. Activiștii au îndemnat oamenii să nu mai cumpere din acest centru comercial, care zic ei, este fondat și administrat de o companie rusă. Ei au adus mai multe cauciucuri în fața intrării și au scris pe vitrine, cu vopsea roșie, lozinci anti-rusești.

La intrare vedeți culoarea roșie, culoare care simbolizează sângele ucrainenilor nevinovați uciși. Acum și aici facem totul ca afacerea hoților să nu funcționeze, ca niciun ban să nu ajungă la ocupanți”.

Mai târziu, aceștia au aprins și focul în semn de protest. Acțiuni similare au loc astăzi și la Odessa. Mai multe persoane opresc camioanele rusești chiar în drum și le scot forțat plăcuțele de înmatriculare, pentru ca acestea să nu mai poată circula. Protestatarii spun că le vor întoarce șoferilor doar atunci când Rusia va elibera marinarii reținuți pe navele ucrainene sechestrate. Aceste acțiuni au loc după ce duminică, paza de coastă rusă a sechestrat trei nave ucrainene lângă strâmtoarea Kerci, controlată de Rusia, și care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov.