/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Avocatul Copilului, despre cazul de la Nisporeni: Țara în care copiii mor înghețați de frig în stradă nu poate avea viitor

missing
29 noiembrie 2018, ora 11:42

Nu e vorba de un accident, ci de moartea unui minor, cauzată de neglijența și iresponsabilitatea părinților, rudelor acestui copil, dar și a autorităților de resort”, susține Maia Bănărescu precizând că în opinia sa, veriga slabă în exercitarea atribuțiilor de asigurare a protecției copiilor aflați în dificultate este la nivelul autorităților publice locale.

Ombudsmanul mai precizează că Legea nr. 140 cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți prevede angajarea în cadrul primăriilor, pe lângă funcția de asistent social comunitar, și a funcției de specialist pentru drepturile copilului. Urmare a monitorizării situației, Ombudsmanul a constatat însă că în 2016 doar în două primării, iar în 2018 doar în 14 – din țară activau și activează asemenea specialiști, motivul fiind lipsa mijloacelor financiare pentru salarizarea acestora. Maia Bănărescu a recomandat în rapoartele anuale privind respectarea drepturilor copilului din 2016 și 2017 angajarea specialiștilor pentru drepturile copilului în toate primăriile din țară, dat fiind că asistenții sociali comunitari sunt suprasolicitați și nu se pot implica la modul efectiv pentru asigurarea protecției copiilor în situații de risc.

În contextul cazului de la Nisporeni, dar și având în vedere alte cazuri de neglijare și abuz față de copii, Ombudsmanul reiterează această propunere. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului se va adresa cu demersuri repetate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Guvernului, autorităților publice locale cu solicitarea de identifica în mod operativ resursele financiare în acest sens.

„Nu putem face economii pe seama copiilor. Țara în care copiii mor înghețați de frig în stradă nu poate avea viitor” – susține Ombudsmanul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram