Magistrații Curții de Apel Cahul l-au eliberat pe avocatul Viorel Berliba reținut de procurorii anticorupție în dosarul tezelor de doctorat. Informația a fost confirmată pentru TV8 de avocatul acestuia Ivan Ungureanu.

Amintim că, Berliba a fost inițial plasat în arest preventiv la 12 octombrie, iar la 25 octombrie măsura de arest i-a fost schimbată în arest la domiciliu.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Berliba în calitate de conducător de doctorat și membru al comisiei de susținere publică a tezelor de doctorat, instituite în cadrul Universității de Stat din Moldova, ar fi oferit decanului Facultății de drept a USM, în luna august curent, în mai multe tranșe, mijloace bănești ce nu i se cuvin.

Acesta ar fi acționat în interesul a doi studenți doctoranzi, dar și în interes propriu, deoarece urma să fie evaluat satisfăcător de către Consiliul Științific, dar și remunerat pentru desfășurarea calitativă a activității de conducător de doctorat. Decanul facultății, în schimbul banilor, urma să faciliteze susținerea tezelor de doctorat de către cei doi doctoranzi.

Amintim că, decanul Facultății de drept al USM, Sergiu Brînza și avocatul Viorel Berliba au fost reținuți la data de 9 octombrie 2018, de CNA în urma perchezițiilor efectuate în biroul decanului Facultății de drept din cadrul Universității de Stat din Moldova, precum și la oficiul și domiciliul unui conducător al tezelor de doctorat, într-o cauză penală pornită pe faptul săvârșirii infracțiunilor de corupere pasivă și activă.