/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Când vor apărea pe piață primii brazi naturali, crescuți în pepinierile din Moldova, și cât vor costa aceștia

29 noiembrie 2018, ora 13:43

Primii brazi naturali, crescuți în pepinierile din Republica Moldova, destinați sărbătorilor de iarnă, vor fi puși în vânzare în circa două săptămâni. Anul acesta, vor fi scoși în comerț 64 de mii bucăți sau cu șase mii mai mult, decât anul trecut.

Cei care vor opta pentru un brad natural de Crăciun, vor putea să aleagă dintre cei 61 de mii molizi, trei mii de pini sau circa 8500 de verticele.

Cei mai mulți brazi au fost crescuți anul acesta în pepenierile din Strășeni – 23 700 de bucăți; Edineț – 7 300 de bucăți; Chișinău – 6 100 de bucăți; Nisporeni-Silva – 5 600 de bucăți și Călărași – 5000 de bucăți.

Înălțimea unui pom de Crăciun variază de la 1 m până la 6 m. Cea mai mare cantitate, peste 31 000 de bucăți, au înălțimea de până la 1,5 m, iar prețul de vânzare din pepinierile silvice este ca și anul trecut:

  • un molid de un metru va costa minim 36 de lei (fără TVA);
  • un pin de aceeași dimensiune – 25 de lei;
  • verticelele – 8 lei/bucata;
  • pomii care au o înălțime mai mare de 6 m + de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și + 70 de lei (pin).

Brazii vor putea fi cumpărați și direct la cele 19 entități silvice subordonate Agenției „Moldsilva”.

„În cazul tăierilor ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice, de la 400 la 500 unități convenționale, sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor conform Codului Silvic”, informează reprezentanții „Moldsilva”.

În această perioadă se va spori și paza și protecția pădurilor. Astfel, angajații întreprinderilor silvice, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și ai Inspectoratele de Poliție vor face raiduri regulate în păduri și alte fâșii forestiere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram