/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Motivele pentru care Președintele AȘM, Gheorghe Duca, și-a prezentat demisia

missing
29 noiembrie 2018, ora 12:07

„Dar nu repercusiunile directe ale procesului au determinat retragerea mea din funcție. Sunt alte câteva motive care m-au determinat la acest pas anume acum”, afirmă Duca enumerând motivele:
1. Suspiciunile și incertitudinea din jurul acestui caz îmi ridică tensiunea și glicemia și nu vreau să se repete situația cu problema de sănătate care am avut-o în luna mai.
2. Din păcate, în condițiile noilor reforme experiența mea de manager nu mai este solicitată, sunt alte așteptări și alte prerogative.

În același timp, președintele AȘM spune că are speranța că în condițiile în care nu va mai fi persoană publică justiția va face dreptate și va avea o atitudine obiectivă și imparțială și va pune capăt atacurilor și denigrărilor publice, făcute la adresa sa și a familiei sale.

„Nu am răspuns niciodată la acestea, deoarece ar fi însemnat să mă implic într-o luptă cu morile de vânt. Rămâne pe seama celor care au făcut aceste declarații false. Dar vreau astăzi să menționez că nu mă consider vinovat, nu am făcut nici un fel de scheme și delapidări, dimpotrivă am consolidat proprietățile Academiei și nu am lăsat să fie privatizat nici un ar de teren”, a mai spus Duca.

Academicianul a mai precizat că el și-ar fi dorit ca tot ce s-a scris în presă să ne aparțină.

„Bunurile materiale din proprietatea noastră le-am declarat oficial și aceste bunuri reprezintă averea acumulată pe parcursul a mai bine de 40 ani de viață în comun și de activitate a două persoane care am ocupat funcții și am beneficiat de salarii bune. Atât eu, cât și soția am susținut tezele de doctorat la vârsta de 25-26 ani, fiecare dintre noi la momentul căsătoriei avea apartament – eu în Chișinău și soția în St. Petersburg, la începutul anilor 90 am activat în Italia la Universitatea La Sapienza aproape 4 ani cu un salariu mai mult decât considerabil. Și, în fine – am avut părinți gospodari, care ne-au susținut și ne-au lăsat în moștenire bunurile acumulate de ei. Nu văd de ce se face atâta zarvă în jurul acestor lucruri. Dar astăzi cu atât mai mult nu doresc să mă îndreptățesc și nici nu vreau să termin pe această notă dureroasă pentru mine”, a mai spus Duca.

Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017, Duca a avut un salariu de de circa 170 de mii de lei de la AȘM și alte 270 de mii de lei din activitatea didactică. Președintele AȘM a beneficiat și de o indemnizație academică de 48 de mii de lei, o indemnizație de membru de onoare a Academiei Române în mărime de aproximativ 36 de mii de lei și o pensie de circa 119 mii de lei. Familia lui Duca este proprietara unei case de locuit de 184 m2, dobândită în 2008 și o vilă dobândită în 2015. Din 2016, Duca conduce o mașină de model Hyndai Santa Fe, fabricată în același an, care costă 36 de mii de euro. De asemenea, familia Duca deține în conturi 28 de mii de euro, peste patru mii de dolari și peste 49 de mii de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram