/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Sora lui Andrei Braguța, tânărul care și-a găsit moartea în penitenciar, a scris o carte despre decesul care a zguduit sistemul

missing
29 noiembrie 2018, ora 11:59

„Realitatea care nu se vede” (n.r. în original „Невидимая реальность”) este cartea care reflectă moartea lui Andrei Brăguță, tânărul care a decedat în penitenciar, după ce ar fi fost bătut de colegii din celulă cu acordul tacit al polițiștilor de gardă. Cartea a fost scrisă de sora lui Andrei Brăguța, Natalia Braguța. 

„Pe 28 august 2017 am aflat despre moartea fratelui meu. Acest caz putea să rămână o tragedie ordinară, despre care urmau să tacă statisticile, dar acest lucru nu sa întâmplat. Printr-o simplă coincidență, dar și cu sprijinul primit, această noutate a ajuns în mass-media. Apoi au început să apară circumstanțe noi, nemaiauzite, care au scos la iveală neajunsurile serioase ale sistemului și astăzi, deja nimeni nu le mai poate ascunde. Așa deci, ce stă în spatele celor câteva rânduri scrise în știri?…”, spune autoarea cărții Natalia Braguța.

Cartea este scrisă în limba rusă și este disponibilă în format electronic, pe un site rusesc, la un preț de 236 de ruble rusești (aproximativ 60 de lei sau 3 euro).

Autoarea spune că s-a gândit mult, dacă să vândă cartea sau să o distribuie gratuit, dar, într-un final, a hotărât să o vândă în scop caritabil: „Am decis să o vând, pentru că mi-a venit un gând – cât de tragic ar fi ceea ce s-a întâmplat, această lecție trebuie să o folosim în binele cuiva. Astfel, banii pe care-i voi obține în urma vânzării cărții, îi voi dona pentru dezvoltarea proiectului social Iubește viața”, a spus autoarea.

Tânăra spune că așteaptă propuneri pe adresa ei de email: moldlovelife@gmail.com.

Amintim că, Andrei Braguța a fost reținut în 2017, de către Poliția de Patrulare, pentru că ar fi condus mașina haotic. Deși părinții tânărului spun că au informat oamenii legii că acesta se afla la evidența psihiatrului, procurorul a cerut arestarea lui. Demersul a fost acceptat de judecătorul Iurie Obadă. Peste zece zile de la reținere, Braguța a murit în penitenciar, în urma unei bronhopneumonii bilaterale, purulentă.

În detenție, acesta a fost bătut crunt de către colegii de celulă, cu acordul tacit al polițiștilor de gardă. Ulterior, procurorul a fost eliberat din funcție de către Colegiul de Disciplină, iar CSM l-a dat afară din funcție pe judecător. Și agresorii victimei au fost reținuți, de rând cu alți 13 polițiști de la Izolatorul de Detenție Provizorie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram