Noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) ar putea fi Octavian Armașu, actualul ministru al Finanțelor. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului Andrian Candu.

UPDATE ORA: 15.15 Membrii Legislativului au acceptat să introducă pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, subiectul legat de numirea lui Octavian Armașu în funcția de guvernator al BNM.

ORA: 09.55 Potrivit șefului Legislativului, candidatura lui Octavian Armașu la funcția de guvernator al BNM, cu un mandat deplin de șapte ani, va fi propusă chiar astăzi Parlamentului spre aprobare.

„Este o persoană calificată din punct de vedere profesional, la fel, a dat dovadă de bune capacități de manager (…). Domnul Octavian Armașu i-a fost un partener bun domnului Cioclea în toate relațiile și în conlucrarea inclusiv cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială și alți parteneri internaționali. Sper foarte mul că astăzi, Parlamentul își va da acceptul, să aprobăm și să-l numim pe domnul Armașu în calitate de guvernator al BNM pentru întregul mandat de șapte ani”, a declarat Andrian Candu.

Foto: Octavian Armașu

Octavian Armașu nu a comentat deocamdată anunțul făcut de Andrian Candu, totuși, acum câteva zile, acesta scria pe rețelele de socializare: „Vreau sa-i mulțumesc bunului meu prieten Sergiu Cioclea pentru munca depusă la BNM. Îl felicit cu rezultatele obținute și reformele implementate. Am avut fericita ocazie să învățat multe de la el, Sergiu fiind un profesionist de clasă mondială. În acești aproape trei ani am lucrat împreună cot la cot. Încrederea și susținerea reciprocă ne-a permis să depășim o mulțime de obstacole, să găsim soluții de fiecare dată când apărea o problemă. Pentru mine a fost o onoare să muncesc împreună cu Sergiu Cioclea și îi urez mult succes în cariera sa de mai departe”.

Foto: Sergiuc Cioclea și Octavian Armașu; Sursa: Facebook.com

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că această candidatură la funcția de guvernator este una comodă actualei guvernări: „Este o candidatură absolut logică din punctul de vedere al acestei guvernări. Este „omul casei”, a făcut parte din tot completul acesta guvernamental din 2016 încoace. Este o figură docilă regimului actual (…)”.

Octavian Armaşu este ministru al Finanțelor de pe 20 ianuarie 2016. Anterior, el a activat în calitate de director financiar CFO, Südzucker Moldova S.A.

Amintim că, mâine, 30 noiembrie, este ultima zi în care Sergiu Cioclea, actualul guvernator al BNM, va fi în această funcție. Acesta și-a anunțat demisia cu aproximativ o săptămână în urmă, invocând motive personale.