Fostul deputat Ion Mărgineanu care a mers pe jos din Bălți tocmai spre Alba Iulia s-a întors acasă. De data aceasta nu pe jos, ci cu mașina. După ce a parcurs peste 500 de kilometri în doar 29 de zile, acesta a fost întâmpinat cu pâine și sare de mai mulți tineri unioniști din capitală. Bărbatul spune că astfel și-a împlinit visul de a fi la aniversarea a celor 100 de ani de la unire, în orașul istoric unde a avut loc Marea Adunare Națională.

Primul lucru pe care l-a făcut după ce a ajuns la Chișinău, a fost să depună flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. După aceasta, Ion Mărgineanu le-a povestit tinerilor emoțiile pe care le-a trăit în drumul spre Alba Iulia.

Drumul a fost greu, dar bun și ușor l-am străpuns pentru că m-am pornit cu dragoste față de țară, cu dragoste față de oamenii din țara mea. Biserici întregi ieșeau înainte și ne așteptau. La preoți acasă, vai ce frumos ne-au primit. Am de povestit cel puțin 30 de zile și nu mi-ar ajunge cât de frumos am petrecut acolo”, Ion Mărgineanu, fost deputat în primul parlament.

În semn de respect, unioniștii l-au primit cu pâine și sare. Fostul deputat, în vârstă de 78 de ani, a relatat că anume oamenii cu inimă mare l-au ajutat să treacă peste greutăți în țara vecină. Unii chiar și lipseau de la lucru doar pentru a petrece câteva ore în drum cu Ion Mărgineanu.

Mi-e rușine să zic dar cred că puțini funcționari de stat sunt care au primit atâtea binecuvântări din partea miilor și zecilor de mii de oameni. Șoferii ne semnalizau binecuvântarea din mers. Mașiniștii de la trenuri scoteau lansau niște sirene mari ca să ne salute”, Ion Mărgineanu, fost deputat în primul parlament.

Ajuns la Alba Iulia, bărbatul a povestit că a rămas mirat să vadă atât de mulți moldoveni în jurul său.

S-au prezentat peste 150 de mii. Eram într-un moment când stăteam lipiți unul de altul și nu puteam face niciun pas. Atâta lume era pe piețile celea de la Alba Iulia. Așa de mulți basarabeni au fost acolo, aproape din fiecare raion, mii, mii! 06:27-06:34 Ideea unirii a fost peste tot vie și realizată și primită”, Ion Mărgineanu, fost deputat în primul parlament.

Oamenii care l-au întâmpinat spun că acesta a devenit un erou pentru ei, demonstrând, astfel, că unirea ar fi tot mai aproape.

„De altfel pentru că și eu am participat vara aceasta la un astfel de marș, care a pornit de la Alba Iulia și a ajuns la Chișinău și știu foarte bine ce înseamnă să mergi pe jos și să parcurgi o distanță atât de mare întâlnind diferite dificultăți. Este un act de curaj”.

„E un lucru pe care nu l-ar face fiecare și e o faptă eroică pentru că e o distanță foarte mare, dar a mers cu acel foc în ochi și suflet, cu un gând clar și o idee frumoasă pentru noi”.

„Domnul Mărgineanu ne-a arătat un exemplu că vârsta nu este o limită. Pentru a iubi românește”.

Ion Mărgineanu și-a început drumeția la 1 noiembrie ora 12.00, din fața clădirii Poștei din Bălți. Pentru a ajunge la timp la Alba Iulia, acesta parcurgea zilnic câte 20 de kilometri și a fost ajutat de cei trei copii ai săi pentru a suporta drumul cu bine.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!