/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Fostul deputat, care a parcurs 500 de km în 29 de zile pentru a fi la Alba-Iulia de Ziua României, a revenit acasă

missing
04 decembrie 2018, ora 18:18

Primul lucru pe care l-a făcut după ce a ajuns la Chișinău, a fost să depună flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. După aceasta, Ion Mărgineanu le-a povestit tinerilor emoțiile pe care le-a trăit în drumul spre Alba Iulia.

Drumul a fost greu, dar bun și ușor l-am străpuns pentru că m-am pornit cu dragoste față de țară, cu dragoste față de oamenii din țara mea. Biserici întregi ieșeau înainte și ne așteptau. La preoți acasă, vai ce frumos ne-au primit. Am de povestit cel puțin 30 de zile și nu mi-ar ajunge cât de frumos am petrecut acolo”, Ion Mărgineanu, fost deputat în primul parlament.

În semn de respect, unioniștii l-au primit cu pâine și sare. Fostul deputat, în vârstă de 78 de ani, a relatat că anume oamenii cu inimă mare l-au ajutat să treacă peste greutăți în țara vecină. Unii chiar și lipseau de la lucru doar pentru a petrece câteva ore în drum cu Ion Mărgineanu.

Mi-e rușine să zic dar cred că puțini funcționari de stat sunt care au primit atâtea binecuvântări din partea miilor și zecilor de mii de oameni. Șoferii ne semnalizau binecuvântarea din mers. Mașiniștii de la trenuri scoteau lansau niște sirene mari ca să ne salute”, Ion Mărgineanu, fost deputat în primul parlament.

Ajuns la Alba Iulia, bărbatul a povestit că a rămas mirat să vadă atât de mulți moldoveni în jurul său.

S-au prezentat peste 150 de mii. Eram într-un moment când stăteam lipiți unul de altul și nu puteam face niciun pas. Atâta lume era pe piețile celea de la Alba Iulia. Așa de mulți basarabeni au fost acolo, aproape din fiecare raion, mii, mii! 06:27-06:34 Ideea unirii a fost peste tot vie și realizată și primită”, Ion Mărgineanu, fost deputat în primul parlament.

Oamenii care l-au întâmpinat spun că acesta a devenit un erou pentru ei, demonstrând, astfel, că unirea ar fi tot mai aproape.

„De altfel pentru că și eu am participat vara aceasta la un astfel de marș, care a pornit de la Alba Iulia și a ajuns la Chișinău și știu foarte bine ce înseamnă să mergi pe jos și să parcurgi o distanță atât de mare întâlnind diferite dificultăți. Este un act de curaj”.

„E un lucru pe care nu l-ar face fiecare și e o faptă eroică pentru că e o distanță foarte mare, dar a mers cu acel foc în ochi și suflet, cu un gând clar și o idee frumoasă pentru noi”.

„Domnul Mărgineanu ne-a arătat un exemplu că vârsta nu este o limită. Pentru a iubi românește”.

Ion Mărgineanu și-a început drumeția la 1 noiembrie ora 12.00, din fața clădirii Poștei din Bălți. Pentru a ajunge la timp la Alba Iulia, acesta parcurgea zilnic câte 20 de kilometri și a fost ajutat de cei trei copii ai săi pentru a suporta drumul cu bine.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram