/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ OPINII după prezentarea datelor BOP: De ce PSRM și Igor Dodon arată bine în sondaje

missing
04 decembrie 2018, ora 13:39

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) arată bine în sondaje dat fiind faptul că în Moldova electoratul de stânga, care are în mare parte nostalgii după Uniunea Sovietică, este unul stabil, e părerea analistului politic Victor Ciobanu, expusă în cadrul unei conferinței de presă, la care au fost prezentate datele sondajului Barometrul Opiniei Publice (BOP) pentru luna noiembrie 2018, realizat de Institutul de Politici Publice (IPP).

Potrivit datelor sondajului IPP, circa 40% dintre respondenți și-ar dori reconstituirea URSS. Astfel, Victor Ciobanu explică gradul înalt de încredere a locuitorilor Republicii Moldova în socialiști, făcând trimitere la aceste date. Analistul spune că PSRM a preluat acest electorat de la Partidul Comuniștilor (PCRM).

„Ați văzut un bloc special în acest sondaj care vorbește despre atitudinea oamenilor față de Uniunea Sovietică. Este un electorat stabil de stânga care, în fond, se menține. A fost preluat de socialiști de la comuniști și se menține relativ structurat, relativ stabil. Dacă vă uitați pe mass-media în rating-ul ce privesc moldovenii, o să atestați că acolo sunt, vreo patru-cinci din zece, posturi rusești. Aceștia nu mai sunt, așa cum se interpretează uneori, doar pensionari sau rusofoni, acesta este un segment foarte mic. Acolo este o jumătate de populație care este orientată spre Uniunea Sovietică, care nu mai poate fi reconstituită, dar acest mit există în percepția populației. În mod normal el se proiectează pe intenția de vot și, dacă să ne imaginăm că dispare cumva PSRM, acest loc oricum va fi ocupat de cineva care va exploata aceste percepții și va acumula la fel de mult”, a comentat Victor Ciobanu.

Și analistul politic Igor Boțan susține opinia lui Victor Ciobanu, că PSRM exploatează „mitul Uniunii Sovietice”. Totuși, Boțan menționează că, în ultimii doi ani, încrederea în „liderul neformal” al socialiștilor Igor Dodon a scăzut: „Doi ani de zile în urmă, domnul Dodon a fost ales președinte de mai mult de jumătate dintre cetățeni. Ceea ce trebuie acum să ne intereseze este cum evoluează încrederea în domnul Dodon. Noi vedem că ea scade, încet, dar sigur, scade și există o explicație pentru asta (…)”, a spus Igor Boțan.

Amintim că, potrivit datelor sondajului BOP pentru luna noiembrie 2018, PSRM se bucură de încrederea a 28% dintre respondenți, iar nemijlocit Igor Dodon, de încrederea a 15, 6% dintre respondenți. Sondajul a fost realizat de Institutul de Politici Publice. Marja de eroare este de 3%.

Sondajul a fost realizat de Institutul de Politici Publice, în perioada 9-23 noiembrie anul curent, pe un eșantion de 1115 persoane din 82 de localități. Marja de eroare este de 3%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram