/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Trei din cele cinci magistrate, reținute în dosarul mitei pentru judecători, sunt cercetate într-un nou dosar

04 decembrie 2018, ora 17:56

Din cele 5 judecătoare cercetate pentru acte de corupție, procurorul a cerut pornirea urmăririi penale pentru patru dintre acestea. Astăzi, CSM a examinat și a acceptat demersul în privința a trei magistrate. Cea de-a patra a depus cerere de amânare din motiv că nu avea un avocat.

Sesizările examinate astăzi de către CSM vizează aceeași magistrați asupra cărora Consiliul s-a expus în ședința precedentă și care sunt cercetați penal sub aspectul infracțiunilor de corupție. Acordul de astăzi al Consiliului Superior al Magistraturii va permite Procurorului General va permite și cercetarea acestora sub aspectul amestecului în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, precum și pronunțării cu bună știință a unor hotărâri contrare legii”, Eduard Harunjen, procuror general.

Identitatea judecătoarelor nu a fost făcută publică. Demersurile procurorului general au fost examinate de CSM după ușile închise. Conducerea consiliului a decis că nici pronunțarea hotărârii să nu fie publică. Astfel, după examinarea demersurilor, jurnaliștii care așteptau în sala pentru presă nu au știut nici măcar dacă cererile au fost sau nu admise. Reporterul TV8 a încercat să intre în sediul CSM să obțină un comentariu, însă paza clădirii a încuiat ușa, iar responsabilul de relații cu presa nu a răspuns la telefon.

Deși ceva mai târziu a fost nevoită să deschidă ușa altor persoane, jurnaliștii oricum nu au fost lăsați să intre.

– Unde mergeți? – Cum unde? La CSM. E ședință și….vreau să invitați serviciul de presă. Chemați pe cineva din Serviciul de Presă, vă rugăm frumos. Acum să chemați. Noi nu plecăm, noi nu intrăm în interior. Aici este permis”.

Ceva mai târziu, ofițerul de presă al instituției ne-a recomandat să așteptăm sfârșitul ședinței. Fiind întrebat de jurnaliști de ce pronunțarea nu a fost publică și cine totuși sunt judecătorii vizați, Micu a spus că legea îi interzice să facă public numele lor, asta deși anterior hotărârile de acest fel erau publice.

Pe de o parte avem legea care într-adevăr prevede că ședințele sunt publice, dar există legea specială și privitor că asemenea chestiuni se examinează cu ușile închise, asta este una și trebuie să fie depersonalizate. Este o contradicție în legislație la momentul actual”, Victor Micu, președinte CSM.

În total, în dosarul mitei au fost arestate cinci judecătoare. Este vorba despre Ludmila Ouș, Liubovi Brînză și Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău și Svetlana Tizu Victoria Hadârcă de la Judecătoria Chișinău. Din ele doar Brînză se află după gratii, celelalte magistrate fiind cercetate în arest la domiciliu. Pentru amestec în înfăptuirea justiției Codul Penal prevede o pedeapsă cu până la 4 ani de închisoare, iar pentru pronunțarea unei decizii ilegale până la 5 ani de pușcărie. Anterior, avocații judecătoarelor au menționat că acestea pledează nevinovat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram