O mie de moldoveni depun, zilnic, dosarele privind redobândirea cetățeniei la consulatele României. Ambasadorul Daniel Ioniță susține că este un număr foarte mare, dar angajații misiunii diplomatice fac tot ce le sta în puteri pentru a face față solicitărilor.

„Funcționarii secției consulare române la Chișinău depun eforturi susținute în activitatea zilnică desfășurată de dumnealor pentru a răspunde cu promtitudine, cu profesionalism, cu imparțialitate și obiectivitate numărului foarte mare de solicitări venite din partea cetățenilor din Republica Moldova. Vă asigur că, în total, sunt cam o mie de solicitări adresate zilnic de colegii mei de la secția consulară”, Daniel Ioniță, Ambasadorul în Moldova

Ce ține de nemulțumirea unor moldoveni că procedura ar dura mult mai mult decât promit responsabilii secției consulare, angajații consulatului susțin că lucrează în regim alert.

Depinde de capacitatea noastră de procesare. Facem eforturi susținute să luăm cât mai multe solicitări, așa cum a reiterat și domnul Ambasador, zilnic procesăm peste o mie de cereri, dăm curs și solicitărilor persoanelor care au probleme mai delicate și îi sprijinim. Este un surplus la munca noastră zilnică”, Mausela Pițigoi, consul General Sectorul Cetățeniei

Persoanele care doresc să obțină mai multă informație consulară din partea Ministerului român de Externe pot accesa o nouă platformă de sisteme integrate – E-Cons. Tot aici, se pot programa pentru diverse servicii. Rețeaua consulară română în Republica Moldova este reprezentată de Secția consulară de la Chișinău și consulatele generale de la Bălți și Cahul.

Potrivit publicatiei Cotidianul, din 2002 și până la 30 martie 2018, în total peste 520 de mii de cetățeni din Republica Moldova au redobândit cetățenia statului român.