Până și afară este mai cald decât în autobuze. Asta spun indignați locuitorii din Ghidighici care sunt nevoiți să vină la Chișinău în vehicule ce se află într-o stare deplorabilă, în care bate vântul, în timp ce sistemul de încălzire este defect. Și asta nu e tot. Pe o rețea socială, au apărut imagini în care se vede cum dintr-un autocar de pe această rută, plin cu pasageri, au început să sară scântei.

Oamenii care fac naveta Ghidighi-Chișinău se plâng că îndură frigul și, deseori, sunt nevoiți să coboare din autobuze din motiv că acestea se strică pe drum.

Ne-am urcat în autobuzul de pe ruta Chișinău- Ghidighici care ne-a ieșit în cale. În interior ne-am simțit exact ca afară, iar de mirosul pe care l-am simțit este unul insuportabil”, Daniela Cuțu, reporter TV8

S-a întâmplat. S-a întâmplat să se strice.

E frig, d’apoi cum. 00:52-00:56 Iată când a nins prima zăpadă nu se puteau ridica la deal acestea mari. Ne-am coborât și pe jos.

Pe lângă faptul că îngheață de frig, aceștia mai spun că și nici orarul de circulație nu este respectat. Sunt cazuri, zic oamenii, când așteaptă ore în șir pentru a urca în autobuz.

Nu circulă regulat. De multe ori lume stă ore întregi și așteaptă și îngheață afară.

De câte ori pe zi ele iesă din parc, nu ajung bine la Ghidighici și ele se strică. De frig asta nici nu se discută.

Despre problema celor cinci autobuze din Ghidighici a scris, acum o lună, și preotul Maxim Melinti. El a menționat că deși le-au fost promise autobuze noi, acestea doar și-ar fi schimbat itinerarele. Am discutat cu șeful Parcului Urban de Autobuze pentru o reacție. Funcționarul a declarat că autobuzele noi vor fi procurate doar dacă licitația va fi cu succes. Totodată, acesta a recunoscut că termenul de exploatare a autocarelor a fost deja depășit.

Când o să fie procurate pentru întreprindere autobuze noi, o să fie schimbate sper că la mai multe rute și inclusive și ruta 46. Dacă să luăm după studiu de dezvoltare, la toate autobuzele termenul de exploatare deja a depășit”, Vitalie Copaci, director, Parcul Urban de Autobuze

Directorul parcului a mai precizat că au fost organizate trei licitații, dar niciuna din ele nu s-a încheiat cu succes. La prima și a doua a depus dosarul doar un singur doritor, însa oferta nu a corespuns caietului de sarcini. Iar la a treia licitație nu a participat nimeni.

Ulterior, cea de-a patra licitație urmează sa aibă loc la data de 16 decembrie. Conform caietului de sarcini, primele 25 de autobuze trebuie să fie livrate timp de 120 de zile, alte 25 urmează să ajungă timp de 240 de zile. Anual, atât pentru reparație, cât și pentru deservirea autobuzelor, se cheltuie în jur de 40 de milioane de lei.

Reporter: Daniela Cuțu
Imagini: Mark Diaconu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!