Locatarii blocului afectat de explozie, din sectorul Râșcani, vor să revină mai repede în apartamentele din care au fost evacuați. Oamenii spun că s-au săturat să trăiască pe la rude, iar de la autorități aud doar promisiuni. Astăzi, viceprimarul general a inspectat blocul, aflat încă în reconstrucție și s-a convins că acesta este sigur. Totuși, reparația în cele zece apartamente afectate cel mai grav mai durează, iar locatarii sunt zăpăciți cine le va plăti pagubele.

Pentru că termenul estimat de autorități pentru a reveni în apartamente se apropie de sfârșit, oamenii s-au adunat astăzi în fața blocului cu gândul că vor primi vești bune. Locatarii spun că pe parcurs au auzit promisiuni de tot felul și abia așteaptă să se întoarcă în casele lor.

Am venit, vrem acasă deja, deoarece ne-am săturat, acasă și pereții te tratează. Iar acolo unde trăim noi apartamentul e rece. Noi suntem la etajul cinci din partea stângă și nimic nu avem pagube.

Au promis… Ziceau că pe 20-25 decembrie, dar de fapt…

Au spus că peste o lună și apoi peste o lună și jumătate. Și acum nu știu, doamna președinte a zis că dacă a fi 20 o să fie bine. Azi ne-au chemat nu știu de ce…Balconul, toate ferestrele sunt stricate. Președinta spune că ei în apartamente nu o să facă inimc, dar de ce ne mai cheamă și ne mai târâie atâta pe drumuri? Și în bucătăria, nu tare, sunt multe crăpături mici, da-s multe.

Pretorul sectorului a menționat că locatarii deja pot să revină în apartamente, pentru că scările și ascensorul au fost reparate. Acesta însă i-a avertizat că muncitorii vor continua să reconstruiască etajele celor mai afectate, lucrând în fiecare zi, de dimineață până seara târziu.

Puteți să începeți să locuiți în blocul dat, în afară de cele zece apartamente care sunt avariate. La momentul de față, avarierea a fost scoasă, a fost consalidat, planșeele turnate, rezistența tehnică este totul în regulă, mai dură decât a fost, rezistența e mult mai mare, chiar de cinci ori”, Nicolae Balaur, pretorul sectorului Râșcani

Când a pornit discuția despre achitarea daunelor, oamenii au început să se revolte. Locatarii spun că au multe pagube și nu cred că autoritățile vor repara sau plăti despăgubiri așa cum au promis anterior.

Adică ceea ce s-a promis că atâți bani, atâtea milioane, cred că ar trebui la toți câte ceva. Eu nu am pe ce să-mi cumpăr sticlă, și apoi la noi balconul e de fier, nu e de steclopachet. Acolo trebuie meșteri, trebuie instrumente. Să facă ce a promis la oameni și să ne facă mai repede.

La televizor au spus că săptămâna viitoare sau chiar săptămâna asta. Dar de fapt nu, deoarece mai este foarte mult de lucru acolo. Cred că oamenii la care trăim s-au săturat deja de noi.

Comisia la fiecare apartament în parte a intrat și a văzut ce s-a defectat, ce au avut de suferit, asta deja comisia urmează să examineze la ora patru și o să vă spună suplimentar cu ce administrația publică locală poate interveni”, Nicolae Balaur, pretorul sectorului Râșcani

Recent, Șeful Procuraturii municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați, a anunțat că explozia s-a produs ca urmare a unei scurgeri de gaze, dar nu de la butelie, cum s-a presupus inițial, ci de la aragaz.

Explozia s-a produs în noaptea de 6 spre 7 octombrie curent. Cinci oameni și-au pierdut viața. Printre ei și un copil de patru ani.