/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

PDM își acuză potențialii concurenți electorali din PSRM și ACUM de faptul că au început campania electorală înainte de timp

missing
07 decembrie 2018, ora 11:24

Partidul Democrat din Moldova (PDM) vine cu acuzații la adresa potențialilor concurenți electorali de la alegerile parlamentare din februarie. Aceștia susțin că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și viitorul bloc electoral ACUM, care va fi format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), au început campania electorală înainte de timp.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții PDM fac referire la prevederile Legii privind partidele politice, ale Codului electoral și Codului audiovizualului. Aceștia anunță că au sesizat instituțiile responsabile de organizarea alegerilor ca să ia atitudine.

„Dorim să informăm opinia publică în legătură cu modul incorect prin care unele partide încearcă să influențeze rezultatul alegerilor și să discrediteze desfășurarea lor. Avem toate motivele să credem că partidele care comit aceste ilegalități o fac deoarece, după cele patru sondaje de opinie date recent publicității, au înțeles că susținerea lor este tot mai redusă în rândul cetățenilor și încearcă să prevină un eșec în alegeri prin astfel de fraude, încă din perioada pre-electorală”, se menționează în comunicatul PDM.

Astfel, democrații le impută celor din PSRM că au început deja să-și anunțe candidații electorali, deși, potrivit legii, desemnarea lor se face cu 60 de zile înainte de alegeri. De asemenea, PDM sesizează faptul că șeful statului Igor Dodon se implică în promovarea PSRM.

Contactați de TV8, reprezentanții serviciului de presă al PSRM și purtătorul de cuvânt al președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, nu ne-au răspuns la telefon deocamdată, pentru a răspunde acestor acuzații (n.r. Vom reveni cu actualizări).

De asemenea, PDM acuză reprezentanții PPDA și PAS că promovează viitorul bloc electoral ACUM, înainte ca acesta să fie înregistrat oficial și că cei de la PAS și PPDA „continuă să calce în picioare legislația prin efectuarea de deplasări în străinătate finanțate din surse externe”.

„Se consemnează următoarele acțiuni de agitație electorală, desfășurate înainte de termen, de reprezentanții celor două partide politice în favoarea așa-zisului bloc electoral „Acum”: distribuirea de prospecte, calendare, crearea paginii web acum.md, etc. În context, cerem să se atragă atenție și la aspectele de finanțare a acestor acțiuni de agitație electorală. Nu este clar cine achită toate aceste cheltuieli de campanie, pentru că nici PAS și nici Platforma DA nu pot achita materiale și cheltuieli pentru acțiuni de promovare a așa-zisului bloc ACUM. Cu toate acestea, acțiunile lor publice sunt de promovare a blocului electoral și nu a partidelor legal constituite”, se menționează în comunicatul democraților.

În replică, vicepreședintele PPDA Alexandru Slusari, spune că cele două partide au anunțat doar faptul că au încheiat un acord de constituire al viitorului bloc electoral: „Nu există niciun gram de încălcare a legislației, deoarece noi nicăieri nu îndemnăm oamenii să voteze blocul ACUM. Noi vorbim doar de viitorul bloc ACUM și ne promovăm angajamentele pentru următorii ani de guvernare, cinci angajamente care au fost recent lansate. Noi niciodată nu am ascuns că vom face acest bloc, încă un an în urmă am semnat acordul cu PAS. Noi în permanență vorbim că e viitorul bloc ACUM. Campania pe care o facem în teritoriu este promovarea ambelor partide (…). Să se uite cei de la PDM în ograda lor, căci acolo se găsesc foarte multe legume otrăvite”, a comentat Slusari.

UPDATE: Reprezentanții PAS au venit, de asemenea, cu o reacție la acuzațiile PDM: „Din comunicatul lor de presă, reiese că singura crimă în acest stat este sa le fii concurent electoral. Mai mult decât atât, prin acest comunicat, instituțiilor statului li se sugerează de facto să acționeze în sensul luării unor măsuri punitive împotriva oponenților politici ai PD-ului (…). Conceptul de ”agitație electorală” este definit explicit în cadrul legislației electorale (art.1 din Codul electoral) și nicio acțiune menționată în acest comunicat, întreprinsă de membrii și simpatizanții celor 2 partide, nu se circumscrie nici pe departe noțiunii de „agitație electorală”, a comentat președinta PAS pe pagina ei de Facebook. 

Totodată, Sandu menționează că toate deplasările peste hotare ale liderilor partidelor care au anunțat despre crearea viitorului Bloc ACUM, sunt legale și transparente.

Democrații vin cu acuzații și la adresa unor organizații obștești și instituții de presă, precum că s-ar implica în promovarea politică a unor potențiali concurenți electorali, acțiuni pentru care ar primi bani din exterior, aceștia însă nu menționează despre ce organizații este vorba.

Totodată, PDM face referire la un reportaj al postului Jurnal TV, „Angajați de la poștă, emisari ai PD”, pe care-i acuză că de furt de identitate și manipulare. Potrivit lor, în procesul de documentare a subiectului, s-au prezentat în mod fals ca fiind reprezentanți ai PDM. Democrații spun că au sesizat CCA pe marginea acestui caz.

UPDATE„Informațiile făcute publice de postul Jurnal TV vin în contextul unor investigații jurnalistice, care nu puteau fi obținute prin altfel de metode, or, fiecare jurnalist de investigație din țara noastră este protejat de legislație de a face și astfel de acțiuni, inclusiv investigarea sub acoperire, cu camere ascunse și alte modalități specifice de investigare, prevăzute și în Codul Deontologic, art. 6”, a declarat avocatul postului Jurnal TV, Dumitru Pavel.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram