Serviciul Vamal planifică să achiziționeze, cu suportul USAID, două soft-uri care să permită reducerea cozilor la punctele vamale. Este vorba despre aplicația TIR-EPD și una similară sistemului GoSwift, implementat de Estonia.

Soft similar „GoSwift-ului” ar urma să fie achiziționat în prima jumătate a anului 2019. Primul post vamal care va testa noua achiziție este cel de la Sculeni: „Decizia este condiționată de lucrările de reconstrucție capitală a postului, care vor începe în a doua jumătate a anului viitor. Prin urmare, aplicarea acestui instrument de fluidizare, deopotrivă cu posibilitatea vămuirii în noua zonă de control vamal din apropierea postului, va asigura menținerea unei capacități optime de perfectare a acestuia”, informează Serviciul Vamal printr-un comunicat.

Potrivit celor de la Serviciul Vamal, Go Swift este un sistem automatizat prin intermediul căruia transportatorii de mărfuri își pot programa traversarea frontierei: „Această soluție și-a demonstrat eficiența în mai multe state europene, reducând substanțial timpii de traversare, motiv pentru care ar putea fi preluată și de Republica Moldova”, se menționează în comunicat.

Tot cu sprijinul Programului USAID, în viitorul apropiat, urmează să devină funcțională aplicația electronică de declarare prealabilă TIR-EPD. Modulul este oferit de Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA), achiziționarea fiind cofinanțată de Programul USAID.

TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit declaraţii electronice prealabile către autorităţile vamale din diferite ţări. Acest schimb de informaţii ȋn avans facilitează analiza riscurilor şi accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate. Actualmente, TIR-EPD este implementat în 35 de țări din Europa și Asia, spun reprezentanții Vămii.

Colaborarea dintre Serviciul Vamal și Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova este stabilită printr-un Plan comun de acțiuni pentru anii 2018-2020. Rezultatele scontate vizează îmbunătățirea calității serviciilor prestate de către Serviciul Vamal, modernizarea și consolidarea lanțurilor comerciale ale Moldovei, armonizarea legislației vamale, dezvoltarea Programului AEO și a comerțului electronic.