Un tânăr din Chișinău, de 29 de ani, și-a făcut în ajunul alegerilor locale din anul 2015 un site, pe care cumpăra voturi cu 50 de lei „bucata”. Bărbatul a fost recent amendat cu 400 unităţi convenţionale pentru coruperea alegătorilor. 

Potrivit procurorilor, pe 20 mai 2015, inculpatul a cumpărat, pe un termen de un an, domeniul www.alegerimoldova.com. Acesta a indicat pe site date de contact neveridice și utiliza platforma pentru a determina alegătorii, înregistraţi pe site, să voteze un anumit candidat la alegerile locale din acel an. Acesta îi asigura pe utilizatorii site-ului cu privire la deplina anonimitate şi securitate a acţiunilor ilicite pe care urmau să le comită.

Astfel, cu două zile înainte de data alegerilor locale, administratorul platformei urma să le transmită alegătorilor prin e-mail o scrisoare cu datele candidatului pentru care urmau să voteze. Ulterior, alegătorul trebuia să fotografieze buletinul de vot îndeplinit conform instrucţiunilor şi să-l transmită inculpatului, care le promitea, câte 50 de lei pentru fiecare buletin de vot încărcat.

De asemenea, inculpatul îi determina pe reprezentanţii partidelor politice şi candidaţii la alegerile locale să procure voturile alegătorilor în avans, în vederea obţinerii unui comision de 20%. Astfel, el a indicat că un procent la alegerile locale din Chişinău costă aproximativ 20 mii dolari SUA, în cazul prezenţei la vot a 60 la sută din alegători, iar un procent la alegerile locale din Bălţi – aproximativ 2500 dolari SUA.

Inculpatul nu este angajat în câmpul muncii și nu și-a recunoscut vina.

Urmărirea penală pe caz a fost efectuată de Procuratura Generală, de comun cu Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice, cu suportul tehnic al Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP al MAI. Sentinţa este cu drept de atac.