Președintele Parlamentului care se află într-o vizită în SUA a declarat la o televiziune americană că în luna martie anul viitor avem alegeri prezidențiale.

Declarația care a fost făcută la minutul 37:58 din video-ul de mai sus sună astfel: „Avem alegeri parlamentare în februarie, iar apoi alegeri prezidențiale în martie”. Pe pagina sa de facebook, Adrian Candu a publicat secvența video cu următorul comentariu: „Alegerile parlamentare din Moldova și cele prezidențiale din Ucraina, din martie, trebuie să fie democratice, corecte și, respectiv, să reflecte voința alegătorului. Pentru aceasta trebuie să ne asigurăm că putem contracara amenințările hibride din afară. Despre acestea am vorbit astăzi la Fox News”. Precizăm că în intervenția video nu se spune despre alegerile prezidențiale din Ucraina și nici nu se subînțelege acest lucru, deoarece Candu vorbește despre situația din Moldova.

Amintim că, la ultima ședință a Parlamentului, Candu a dat indicații comisiei juridice și imunități să pregătească informațiile privind procedurile necesare de inițiere a procesului de demitere a președintelui Igor Dodon, pentru că cel din urmă ar fi încălcat Constituția de cinci ori prin refuzul său de a promulga legi sau de a învesti în funcție pe noii miniștri. Igor Dodon a spus că declarația lui Candu a fost una emoțională, însă el e pregătit și pentru un astfel de scenariu.

Menționăm că în 2019 în Republica Moldova vor fi organizate alegeri parlamentare pe 24 februarie. În aceeași zi va avea loc și un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputați și posibilitatea de revindecarea a mandatului acestora de către cetățeni.

Alegerile prezidențiale au avut loc acum doi ani pe 13 noiembrie 2016, Președintele a fost ales pe un mandat de patru ani, astfel următoarele alegeri prezidențiale ar trebui să fie organizate la finele lui 2020.