Decizia de astăzi a Curții Constituționale a Moldovei (CCM), prin care s-a constatat ca fiind justificat interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova, este „un joc ridicol”, este de părere analistul politic Victor Ciobanu. Acesta spune că era o decizie absolut așteptată și că, acum, guvernarea are la îndemână două scenarii. 

„Este o decizie absolut așteptată. Problema este că și Curtea deja se implică în acest joc ridicol, pentru că nu există procedură de suspendare, cu atât mai mult mult de suspendare multiplă, de atâtea ori a președintelui. Nici în Constituție nu există așa procedură”, spune Victor Ciobanu.

„Acum, Parlamentul are două opțiuni: sau purcede la impeachment, despre ce a vorbit deja președintele Andrian Candu; dar această opțiune era la îndemână chiar din prima tentativă sau din a doua, dar nu acuma. Chiar nu înțeleg care e finalitatea acestei proceduri? Acuma trebuie să vedem care va fi scenariul aplicat de Partidul Democrat (PDM): se va merge pe procedura de impeachment sau va fi încă o suspendare care, după cum am zis este deja, este ridicolă. Dacă se va permite doar această încă o suspendare, atunci se confirmă faptul că este doar un joc în care socialiștii și democrații își trag dividente politice în urma acestei suspendări și nu se întâmplă nimic”, a mai comentat analistul politic.

Amintim că, astăzi, CCM a constat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii legislative – „omisiunea președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de promulgare” a mai multor legi și anume: transmiterea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei SUA, celebrarea pe 9 mai a Zilei Europei, noul Cod al Audiovizualului și reforma Departamentului Trupelor de Carabinieri.