Au împărțit nuci și mere în trafic. Mai mulți membri ai viitorului bloc „ACUM” au vrut ca prin această acțiune să-și exprime solidaritatea față de problemele agricultorilor de la noi, dar și să condamne guvernul pentru lipsă de acțiuni în susținerea acestora. Potrivit datelor oferite de participanții la acest eveniment, un kilogram de miez de nucă este vândut cu până la 40 de lei, de trei ori mai puțin decât în Ucraina, iar din cele peste 600.000 tone de fructe obținute în acest an, la export au ajuns mai puțin de 20%. Ministerul Agriculturii nu a comentat, deocamdată, acțiunea de astăzi.

„Poftim, să cumpărați merele noastre de acasă! O nucă, domnule!”

„Eu cumpăr doar producție locală, dar, desigur, este foarte plăcut. Mulțumesc mult!”

Participanții la flashmob s-au arătat îngrijorați pentru producătorii care, în acest an de supraproducție, nu au reușit să-și vândă toată marfa.

„Pe noi ne doare acest lucru, pentru că sărmanii agricultori, un an de zile, imaginați-vă, atâtea lucrări într-o livadă de mere, atâția bani pierduți și, până la urmă, tone și sute de tone de mere sunt scoase la marginea livezii și se strică”.

„Miezul de nucă, pe care cu 35 de lei îl cumpără statul și duceți-vă la piață, tot la oameni îl vinde cu 200 de lei kilogramul. Cum se poate de înțeles treaba asta?”

Acțiunea a început puțin mai devreme, în fața Guvernului, unde au fost prezenți reprezentanții partidelor PAS și Platforma Da. Oamenii au acuzat autoritățile de lipsă de acțiuni pentru susținerea producătorilor agricoli.

O guvernare grijulie nu admitea niciodată să se piardă la pământ sau la margini de șosele tone de fructe”, Inga Grigoriu, vicepreședinta Platforma DA.

Lipsa susținerii din partea statului pentru micii producători în vederea obținerii certificării necesare pentru exportul către UE”, Radu Marian, membru birou permanent PAS.

Nu au acces la piața comercializării produselor agricole, din cauză că majoritatea comercializării produselor agricole este efectuată de companii monopoliste care dictează prețurile de comercializare sau de vânzare de către agricultori. Prețuri extrem de joase anul acesta la floarea soarelui, dar mai ales la fructe”, Vasile Mârzenco, Federația Națională a Fermierilor din Moldova.

În contextul problemei producătorilor de mere, reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat anterior că au fost afectați, în special, acei agricultori care nu au făcut investiții în soiuri și tehnică de prelucrare. Astfel, ei nu pot fi asigurați cu subvenții, dar au fost alocate mai multe resurse pentru 2019, pe care fermierii le-ar putea accesa pentru a-și cumpăra frigidere și diverse utilaje. Cât despre prețul scăzut de vânzare al fructelor, aceștia au explicat că de vină ar fi supraproducția, nu doar din țara noastră, dar și cea de pe plan internațional din ultimii ani. De asemenea, producătorii de mere au fost îndemnați să cultive soiuri mai performante, pentru a face față competiției.