Partidul Socialiștilor nu se va înregistra în calitate de candidat electoral la referendum și nu va face agitație electorală în susținerea sau contra acestuia. Poziția partidului a fost anunțată de Igor Dodon după ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, la care, potrivit lui, a participat în calitate de lider informal.

„Noi considerăm că referendumul este una dintre cele mai bune forme de consultare a opiniei poporului. Ideea de reducere a numărului de deputați a fost propusă de Președintele țării anul trecut și PDM nu a susținut. Propunerea mea ca să includă încă un subiect important, care să interzică trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta sau migrația politică. De aceea poziția PSRM este partidul nu se va înregistra în calitate de candidat electoral la referendum. Noi nu vom merge să facem agitație la acest referendum pentru sau împotriva votului pe aceste subiecte. Ideea de reducere a numărului de deputați noi o susținem, oamenii să decidă singuri”, a declarat Dodon.

În cadrul aceleiași conferințe de după Consiliului Republican al PSRM, Dodon a reiterat că încă nu a decis dacă va participa la alegerile parlamentare, precizând că o decizie se va lua mai aproape de 25 decembrie.

Amintim că, Igor Dodon a promulgat Legea prin care a fost modificat Codul Electoral pentru a se putea organiza referendumul consultativ în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Decretul cu pricina a fost publicat în Monitorul Oficial la 30 noiembrie curent.

Precizăm că participanții la referendum, care a fost inițiat de PDM, vor trebui să răspundă la următoarele întrebări:

1. „Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?”, cu variantele de răspuns „Pentru” și „Contra”
2. „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”, cu variante de răspuns „Pentru” și „Contra”