Fostul procuror general Corneliu Gurin a fost numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Moldovei, pe un termen de șase ani. Decizia a fost luată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul ședinței de astăzi. 

Fostul procuror general va deveni judecător constituțional după ce va depune jurământul. Acesta îi va ocupa locul lui Igor Dolea, judecătorul care a demisionat ieri de la Curtea Constituțională.

Potrivit regulamentului CCM, pentru a deveni judecător constituțional candidatul trebuie să posede o pregătire juridică superioară, o înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţământul juridic sau în activitatea ştiinţifică, să fie cetăţean al Republicii Moldova cu domiciliul în ţară, limita de vârstă pentru numirea în funcţie a judecătorului fiind de 70 ani.

Judecătorii constituționali, șase la număr, sunt numiți de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii, pe un termen de câte șase ani. Aceștia pot exercita cel mult două mandate consecutive.

Judecătorii constituţionali beneficiază de imunitate. Ei nu pot fi reţinuți, arestați sau percheziționați, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, trimis în judecată penală sau contravenţională  fără încuviinţarea prealabilă a Curţii Constituţionale.

Corneliu Gurin a fost procuror general în perioada anilor 2013 – 2016.

Corneliu Gurin spune cum a fost numit judecător constituțional și cu ce s-a ocupat în ultimii ani, de când a demisionat de la PG