Democrații își doresc în viitorul Parlament coaliție cu reprezentanții viitorului bloc ACUM. Cel puțin așa susține președintele Parlamentului, Andrian Candu. Reprezentanții celor două partide extraparlamentare afirmă însă că orice parteneriat cu democrații este inadmisibil și chiar absurd. Nu este pentru prima dată când democrații fac asemenea declarații. În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, democrații au declarat public că o vor susține pe candidata PAS-PPDA Maia Sandu. Cu toate acestea, rapoartele de monitorizare a presei au arătat atunci că mass-media afiliată partidului democrat l-au susținut în prezidențiale pe candidatul socialiștilor, Igor Dodon, atacând-o pe Maia Sandu.

Aş vedea ca şi parteneri în coaliţie pe reprezentanţii blocului electoral „ACUM” a partidelor PAS şi platforma DA. Cel puţin ei pretind că sunt echipe pro-europene, pro-occidentale cu viziunile pe care le împărtăşim şi noi. Și nu văd cum am putea să facem coaliție sau parteneriat cu Partidul Socialiștilor care suntem complet opuși din punct de vedere a ceea ce credem noi că este bine pentru țară”, Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Reprezentanții partidelor PAS și PPDA neagă orice posibilă colaborare cu democrații și consideră declarația președintelui Parlamentului drept manipulare.

Este absolut inadmisibil așa ceva. Domnul Candu este un maestru al ipocriziei, este evident un maestru al manipulării și al dezinformării. Prin asemenea declarații încearcă să-și înnălbească imaginea partidului pe care îl reprezintă. Nu există nici o șansă să facă coaliție cu blocul ACUM”, Chiril Moțpan, vicepreședinte Platforma DA.

Este încă o încercare de a dezinforma și de a manipula opinia publică. Partidul Democrat deja este într-o alianță cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și chiar dacă își trimit săgeți unul altuia, guvernează foarte bine împreună”. Igor Grosu, secretar general PAS.

Și anul trecut, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu a declarat de mai multe ori că nu va face sub nicio formă coaliție cu Partidul Democrat. Potrivit sondajelor de opinie, făcute publice în ultima perioadă, în Legislativ ar accede patru partide. Este vorba de PSRM, PAS, PD și Platforma DA.

Reporter: Diana Popa