Judecătoria Chișinău a emis o decizie prin care l-a obligat pe Andrei Năstase să-i achite lui Ion Ceban un leu și să dezmintă o declarație făcută în cadrul unei emisiuni televizate din 11 mai 2018, în timpul campaniei electorale, când ambii aspirau la funcția de primar al Capitalei. În timp ce Ceban spune că a cerut un leu pentru a arăta prețul cuvintelor lui Năstase, avocatul liderului Platformei DA spune că decizia este ilegală și o va ataca la Curtea de Apel.

„Am solicitat un leu pentru a arăta prețul acestor cuvinte – Andrei Năstase. Repet, fracțiunea socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău nu a votat niciun proiect cu privire la repartizarea funciară în aproape 4 ani și a developat majoritatea schemelor în acest sens. Sute. Noi am pledat și insistăm pe licitații publice nu doar în acest domeniu”, a scris Ceban pe pagina sa de facebook.

„Din ce am reușit să desprind din dispozitivul hotărârii, este absolut aberant ca o instanță să dispună ca un concurent electoral să dezmintă niște informații făcute în cadrul unei dezbatere electorală. Este contrat principiului libertății de exprimare. Desigur că domnul Năstase o va contesta în instanța de apel după procedura legală și va prezenta instanței argumentele sale. Dar, repet, ca avocat, ca jurist, calific o astfel de decizie total ilegală”, a declarat Dumitru Pavel, avocatul lui A. Năstase pentru TV8.

Precizăm că motivul pentru care Andrei Nastase a fost chemat în judecată a fost o acuzație adusă în adresa lui Ion Ceban în cadrul unor dezbateri electorale de la un post privat de televiziune, din 11 mai curent.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile din momentul pronunțării dispozitivului hotărârii, prin intermediul Judecătoriei Chișinău.