Iar acum avem o știre pentru șoferi. De astăzi, cei care vor urca beți la volan vor rămâne pe loc fără permis. În plus, vor achita și amenzi de până la 25 de mii de lei. Și nici asta nu e tot. Conducătorii auto își vor putea recupera permisul de conducere doar după ce vor susține un examen, iar pentru a fi admisi la acesta, vor frecventa un program antialcoolic și antidrog. Potrivit autorităților, înăsprirea sancțiunilor este pentru a-i face pe șoferi mai responsabili și de a spori securitatea traficului rutier. Unii se arată sceptici și spun că nici aceste sancțiuni nu vor tăia din cheful șoferilor de a bea.

Primul șofer care a rămas deja fără permis din cauza că ar fi condus în stare de ebritate este din Glodeni. S-a întâmplat la doar câteva ore de la intrarea în vigoare a noilor prevederi în legislație.

Șoferul a rămas imediat fără permisul de conducere și doar judecătorii vor decide când își poate recupera dreptul de a conduce. Tot instanța va decide valoarea pedepsei. Aceasta va constitui cel mult 25 de mii de lei sau până la 60 de ore de muncă neremunerată. Totodată, potrivit noilor modificări, șoferii vor achita pentru transportarea automobilului la o parcare amenajată și pentru fiecare oră de staționare. În plus, conducătorii auto vor susține un examen, dar nu înainte de frecventa un program antialcoolic și antidrog.

Este un mecanism integru și este foarte eficient. Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport este o pedeapsă nouă în Codul Penal, respectiv este o consecință mai gravă. La inițierea proiectului de modificare a legii contravenționale s-a studiat, inclusiv, și statistica RM referitor la accidente, consecințele consumului de alcool”, Veaceslav Sârbu, jurist INP.

În fața camerei, șoferii consideră că sancțiunile ar fi trebuit să fie și mai dure.

„Îi bine și ar trebui să le ia cu totul permisul lor”.

„Păi corect, el nu trebuie să urce, trebuie să fie o amendă care să nu mai urce”.

„Eu sunt de acord să fie mai usturătoare”.

„Trebuia 75 de mii, cum a fost în proiect prevăzut și să le dea 75 de mii. Nu trebuie să le dea 30 de zile, dar să le ia permisul pentru totdeauna și automobilul confiscat”.

Unii presupun că șoferii care obișnuiesc să urce beți la volan nu vor speriați de sancțiunile înăsprite.

„Cine s-a urcat o dată la volan beat, o să se mai urce”.

„Poate să majoreze și de 10 ori, dacă a fost așa și va rămâne. El oricum se va urca beat la volan.”

Și pietonii sunt sceptici că după aceste modificări traficul va fi mai sigur pe străzi.

„Cred că o să se schimbe, pentru că fiecare va ști că nu trebuie să încalce și să bea la volan. Mai conștient”.

„Eu am fost și eu tânăr și poate mai servem și noi, dar eram mai conștineți, mai atenți. Dar ei acum urcă la volan și habar nu au”.

„Cred că nu, asta a fost și o să fie. Omul care are de mers beat, el se urcă și cu permis și fără permis.”

Doar noaptea trecută, inspectorii de patrulare au prins trei șoferi în stare de ebrietate la volan. De la începutul acestui an, datele poliției arată că aproape 5000 de șoferi au condus în stare de ebrietate, cu o mie mai puți față de anul trecut.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Tudor Bigu