În noiembrie anul trecut Partidul Democrat și-a dezvelit sigla pe fațada noului sediu din strada Armenească din capitală. Mutarea democraților a provocat o avalanșă de schimbări în tot cartierul – lucrări de reparație de amploare, instituții de stat evacuate cu hurta, parcare restricționată pe străzile adiacente, iar întreaga regiune – securizată la greu. Totul pentru confortul și siguranța democraților, scrie Rise Moldova.

Sediul central al Partidului Democrat (PD) se află la doi pași de blocul din str. Bulgară în care locuiește oficial Vladimir Plahotniuc, liderul formațiunii politice. Înălțată pe terasa unui postament de vreo patru metri, clădirea are patru etaje și peste 7.200 de metri pătrați.

Până la mutarea democraților, imobilul a pustiit aproape zece ani. Ridicat în perioada 2006-2008 de Stayer SRL, pe site-ul companiei proiectul e identificat drept „bloc administrativ şi hotel”. Stayer este afacerea de familie a lui Vladimir Baldovici, fost ministru al Construcțiilor în perioada comunistă.

Beneficiarul și proprietarul construcției a fost Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Formațiunea l-a construit pentru propriii membri, dar care așa și n-au mai apucat să se mute în ea. A fost vândută în ianuarie 2017.

Oficial, proprietar al noului sediu democrat este firma Constar Invest. Aceasta a cumpărat imobilul în ianuarie 2017, la nici două săptămâni după ce Plahotniuc a preluat șefia PD-ului.

Firma Constar Invest a fost fondată în 2008, iar adevărații beneficiari se ascund în spatele Jarrow Business, un offshore din Belize. Totuși, între acest offshore și Vladimir Plahotniuc există o conexiune. Mai exact, interesele Jarrow Business au fost reprezentate prin procură de moldoveanul Serghei Noscov, un personaj-cheie în administrarea afacerilor controlate de Plahotniuc.

La momentul preluării actualului sediu democrat, director al Constar Invest figura Serghei Daşevskii, un chișinăuian de 35 de ani. Acesta a avut dosare penale pentru escrocherie, deținere de droguri și conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Am vrut să aflăm mai multe detalii despre firma pe care a reprezentat-o, așa că l-am căutat la domiciliu. Locuiește într-un bloc modest din sect. Botanica.

Daşevskii a rezistat în funcția de administrator până la începutul anului 2017. La scurt timp după ce RISE a făcut publice detaliile tranzacției cu clădirea comunistă de milioane, acesta a fost înlocuit de Serghei Orlov.

Orlov e și el chișinăuian și, pe lângă administrarea Constar Invest, mai figurează asociat în două companii – Vizit SRL și Aleanta SRL. Prima și-a declarat activități în domeniul turismului, cealaltă se ocupă cu fabricarea vinului.

Constar Invest le dă democraților imobilul cu chirie. Din rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală nu e clar cât anume plătește PD, pentru că acestea nu ne oferă detalii despre chiria fiecărui sediu în parte, ci pentru toate sediile laolaltă. De exemplu, în prima jumătate a acestui an cheltuielile democraților pentru chirie a crescut de trei ori față de 2017. Ce-i drept, și numărul sediilor s-a majorat de la 15 la 25.

Citiți continuarea pe RISE Moldova.