/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Misiunea NDI din Washington a observat intimidarea în procesul electoral a candidaților, inclusiv prin amenințări de urmărire penală

missing
15 decembrie 2018, ora 14:18

O misiune preelectorală de evaluare a Institutului Național Democratic (NDI) din Washington cheamă la consolidare democratică în perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova la 24 februarie 2019, prin restabilirea încrederii publicului în procesele electorale. Reprezentanții misiunii afirmă că Moldova poate și trebuie să fie o istorie de succes a democrației în regiune și să mențină un mediu politic competitiv și pluralist, inclusiv prin demonstrarea capacității de a desfășura alegeri autentice, cu alegători motivați.

Printre principalele observații ale misiunii este intimidarea în procesul pre-electoral și electoral a candidaților și a potenților candidați, inclusiv prin amenințări de urmărire penală. Un alt aspect menționat de către majoritatea interlocutorilor delegației este necesitatea de a asigura independența justiției, în special în lumina evenimentelor din iunie 2018 când alegerile locale din Chișinău nu au fost validate. O parte din interlocutori au reclamat utilizarea resurselor administrative, care ar putea să încline procesul electoral într-o direcție anumită. Cât privește mediul informațional, chiar dacă ar putea fi caracterizat ca pluralist, nu oferă tuturor actorilor oportunități egale. În acest context, au fost enunțate îngrijorări legate de dezinformarea în spațiul online. Au fost menționate și posibile dificultăți în procesul de înregistrare a candidaților și asigurarea dreptului de a vota, îndeosebi pentru alegătorii care se află peste hotare, scrie IPN.

Michael Carpenter susține că sunt și constatări pozitive, și anume că un număr mare de partide din Moldova au stipulat în documentele interne promovarea femeilor în politică. Totodată, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, s-a constatat un nivel înalt de pregătire tehnică. Pe parte de recomandări, Michael Carpenter a menționat că intimidarea nu-și are locul într-un proces electoral veritabil. Acest lucru este aplicabil atât pentru candidați, partide, cât și pentru jurnaliști, reprezentanți ai societății civile etc. „Îndemnăm autoritățile, Guvernul, să specifice clar că abuzul de resurse administrative va fi constatat, iar cei responsabili vor fi trași la răspundere conform prevederilor legale. Îndemnăm mass-media ofere acces egal pentru toate partidele și candidații și să reflecte echitabil întregul proces. Îndemnăm și comunitatea internațională să depună eforturi în monitorizarea proceselor electorale, dar și să se angajeze în discuții cu autoritățile”, a punctat Michael Carpenter.

Misiunea preelectorală de evaluare NDI din Washington se află în Moldova în perioada 12-15 decembrie și este finanțată de National Endowment for Democracy (NED). Institutul Național Democratic este o organizație non-profit, non-partizană și non-guvernamentală care lucrează pentru susținerea și consolidarea instituțiilor democratice la nivel mondial prin participare cetățenească, deschidere și răspunderea guvernării față de cetățeni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram