Fostul președinte al României și președintele de onoare al Partidului Unității Naționale, Traian Băsescu, susține că până la alegerile locale, care vor avea loc în 2019, trebuie realizată o unificare a partidelor unioniste în aşa fel încât să paotă valorifica voturile celor 30% de unionişti, atât pentru alegerea consiliilor locale, cât şi pentru alegerea primarilor. Traian Băsescu este la Chișinău, unde a participat ședința la Consiliul Republican al PUN.

Politicianul român a menționat că a ajuns la această concluzie după ce s-a întâlnit și cu conducerea Partidului Liberal Reformator. Potrivit lui, actualmente în Republica Moldova sunt 6-7 partide unioniste, ceea ce generează o puternică fragmentare a voturilor.

„Singura soluţie care garantează securitatea ţării, dar şi perspectiva unui trai mai bun pentru românii din stânga Prutului, este unirea Republicii Moldova cu România, un proces care necesită un mare efort de explicare către populaţie astfel încât, pe termen mediu, susţinătorii unirii cu România să devină majoritari”, a scris Traian Băsescu pe o rețea de socializare.

Politicianul spune că s-a angajat să fie un partener al politicienilor care doresc unificarea partidelor unioniste. 

De asemenea, președintele de onoare al PUN spune că s-a întâlnit și cu premierul Pavel Filip, iar subiectele discuţiei au fost legate în principal de relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și de unire.