Primara Amsterdamului, dorește să elimine vitrinele în care se vinde sex, pentru a permite atracțiilor culturale să se dezvolte în zonă, scrie libertatea.ro.

Femke Halsema, prima femeie primar din istoria Amsterdamului, spune că în prezent Districtul Roșu este plin de „femei străine vulnerabile” care sunt „huiduite de hoardele de turiști beți”, care vin aici în fiecare noapte.

Primăria din Amsterdam spune că nu intenționează, totuși, să renunțe de tot la sexshopuri și la bordelurile în care prostituția funcționează legal, ci doar să le distribuie peste tot în oraș și nu concentrate într-o singură zonă.

„Centrul orașului nostru este unul dintre cele mai vechi din Europa și are o semnificație istorică și culturală enormă, dar aceasta se degradează vizibil. Am dori ca turiștii să vadă valoarea culturală a acestei zone”, a declarat Halsema pentru Bloomberg.

„Trebuie să ne gândim la ce fel de turiști dorim să atragem. Și nu trebuie să ne gândim că numărul turiștilor din oraș va scădea. Dimpotrivă, numărul va continua să crească”, spune primărița care a adăugat că prostituția și magazinele de sex  vor rămâne în Amsterdam pentru ca orașul să își mențină reputație privind toleranța.

Districtul Rossebuurt, sau Districtul Roșu, a existat încă din anii 1300, când s-a dezvoltat în apropiere de portul din Amsterdam. Zona s-a umplut de femei imigrante care odată ajunse aici cu vapoarele au fost obligate să recurgă la prostituție pentru a trăi.

În 2014, s-a calculat că magazinele de sex și cafenelele în care se vinde marijuana au contribuit cu 2,5 miliarde de euro la buget.