/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

A fost înregistrat primul deces din cauza gripei. Recomandările medicilor

missing
18 decembrie 2018, ora 13:09

Potrivit unui comunicat al instituției, persoana s-a îmbolnavit pe data de 8 decembrie, când a apărut tuse, febră 38°C, cefalee. S-a tratat de sine stătător, la domiciliu. Starea bolnavei s-a agravat, iar pe data de 14 decembrie, a fost internată în IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, secția terapie intensivă-2, în stare gravă (tuse, frisoane, febră 39° C, comă, cefalee, oligurie). În secție bolnava a fost consultată de medicul pulmonolog și medicul infecționist și a fost examinată serologic și rengenologic. În rezultatul analizei de laborator a fost confirmat diagnosticul: Gripa tip A(HINI) și pneumonie bilaterală, fiind prescris tratamentul specific. La 15 decembrie a survenit decesul.

Ministerul Sănătăţii atenționează populaţia să se adresese imediat la medic în cazul primelor simptome de boală a gripei, pentru a primi tratamentul corespunzător, fără a recurge la remedii de autotratament.

Pentru evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire, depistarea precoce a acestora, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute, populația este îndemnată să respecte următoarele reguli:

* adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
* izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate – spitalizarea;
* evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare, în special pentru : femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
* folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu pentru persoanele, care asistă bolnavii;
* igiena personală, inclusiv igiena mâinilor;
* spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
* acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
* stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
* evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
* triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
* acordarea asistenţei medicale la domiciliu de către medicii de familie copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic;
* profilaxia specifică prin vaccinare a gripei a contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale.

În perioada 1 octombrie – 16 decembrie au fost înregistrate: 10 cazuri gripă, 85339 cazuri IACRS, și 4388 cazuri SARI. Ponderea cazurilor SARI, din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 2,9% – 5,2%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram