Tot mai multe femei renunță la meseriile de bază și se avântă în lumea afacerilor. De astăzi, 101 de antreprenoare sunt cu un pas mai aproape de a-și vedea visul realizat. Femeile au semnat astăzi contractele de finanțare prin care vor primi câteva sute de mii de lei din partea autorităților.

Vreau să mă ocup cu apicultura și să folosesc ceara de la albine, să fac lumânări din ceară, numai din ceară, pur ecologice”, Zenovia Condrațchi, raionul Râșcani.

Doamna Zenovia este la prima afacere, iar vârsta înaintată nu a împiedicat-o să-și transforme pasiunea pentru albinărit într-un business.

Lucrez de-o viață contabil șef. Am zis că la bătrânețe să mă mai ocup pentru mine, să fac ceva pentru familia mea. Cu îndrăzneală, reușești”, Zenovia Condrațchi, raionul Râșcani.

Și Angela a lăsat loc de muncă în domeniul asistenței sociale, în favoarea unei afaceri.

Am vrut libertate și salarii mai mari. Am decis să scriem un plan de afaceri pentru un deshidrator și fructele mari vor merge la realizare ca produse proaspete, iar fructele mici le vom deshidrata”, Angela Hortolomei, orașul Comrat.

Din cei 100 de mii de lei primiți drept grant, Angela planifică să extindă și serele de căpșuni pe care le are, pentru a mări producția. Totuși, antreprenoarele spun că se confruntă și cu greutăți.

Nu este piață de desfacere, asta-i cea mai mare problemă, pentru că noi răspundem de calitate, dar când ajungem la piața de desfacere – este foarte greu”, Angela Hortolomei, orașul Comrat.

O femeie, de fapt, are nevoie de susținere. Fiind și mamă și antreprenoare, trebuie să fii foarte bine organizată, să poți să pui la punct toate lucrurile”, Victoria Dănilă, Chișinău.

Mai suferă un pic soțul meu la acest compartiment, dar se împacă cu gîndul că soția lui face ceea ce o pasionează foarte mult. Femeile noastre mereu au fost descurcărețe și s-au isprăvit și cu munca bărbatului și cu munca femeii și au dovedit că ele pot să facă totul”, Svetlana Ciobanu, Chișinău.

Astăzi, 101 de femei au semnat contractele de finanțare nerambursabilă prin care vor primi până la 165 de mii de lei din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pentru a-și implementa ideile de afaceri. Antreprenoarele vor contribui cu cel puțin 10% din sumă din resurse proprii.

Dacă ar fi să vorbim despre ceva inovativ, avem întreprinderi care prelucrează deșeuri medicale, le reciclează și le prelucrează; avem întreprinderi în domeniul serviciilor foarte interesante”, Petru Gurgurov, director interimar ODIMM.

Valoarea totală a granturilor se ridică la 14 milioane de lei, iar datorită acestor afaceri vor fi create circa 400 de locuri de muncă. Programul-pilot „Femei în afaceri” se desfășoară de doi ani, cu scopul de a promova abilitățile economice și sociale ale femeilor, în special în zonele rurale. În acest an au fost finanțate 201 de idei de afaceri dezvoltate de femei.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Tudor Bigu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!