În fiecare dimineață și seară, se simt exact ca la loterie. Este vorba de unii locuitori din Durlești, care din cauza că nu este destul loc în transportul public, întârzie sau chiar lipsesc de la serviciu. Oamenii se plâng că microbuzele și autobuzele vin rar prin Durlești și, de cele mai dese ori, sunt nevoiți să meargă exact ca într-o cutie cu chibrituri. Sătui de această situație, ieri, un grup de locuitori s-au plâns primarului general interimar.

Locuitorii din Durlești se trezesc dis-de-dimineață pentru ca să prindă loc în transportul public, care duce spre Chișinău, acolo unde majoritatea dintre aceștia muncesc sau învață. Oamenii se plâng că această problemă se acutizează pe an ce trece, din cauza creșterii numărului de locuitori.

Rutierele vin așa de rar și sunt încărcate, că noi ducem într-un picior, e foarte greu. E strașnic, nu putem ajunge la serviciu.

Aceasta este o problemă foarte mare, deja de patru ani de când ne-am mutat. Nu știți ce se întâmplă seara când părinții își iau copii de la grădiniță și sunt nevoiți, pur și simplu, să bucșească copiii în rutiere.

Rar când găsesc un loc. Acum și colegii, una alta și găsesc cam greu.

Oamenii spun că, uneori, așteaptă ore în șir pentru a urca în transportul public.

Cât aștept eu microbuzul 125, aproape 45 de minute până vine 125. Merge foarte rar și chiar e strigăt până la cer.

De multe ori, când vreau să mă duc undeva, nu mă pot deplasa cu rutiera, cu calească, pot să aștept toată ziua și să nu vină vreun autobuz.

Au probleme pentru că nu-s la timp microbuzele și sunt plini, în permanență.

Ieri, mai mulți locuitori din Durlești au venit la Primăria municipiului Chișinău și s-au plâns edilului. Aceștia spun că nu este prima dată când se adresează după ajutor autorităților. Anterior, au discutat și cu primarul din Durlești, dar fără folos, problema a rămas.

Problema transportului public din Durlești este foarte acută. Lucru acesta nu poate aștepta. Afectează întreg Durleștiul, noi suntem cea mai mare suburbie, cu peste 20 mii de locuitori.

Rutierele circulă la voința lor, vor circulă, vor nu, autobusul din oră în oră, seara practic nu avem cu ce veni.

În replică, Ruslan Codreanu a dat de înțeles că, în prezent, sunt ansamblate câteva troleibuze cu mers autonom.

Nu o dată la ședințele operative ale Primăriei am menționat că Durleștiul este o prioritate, având 22 mii de locuitori. Același lucru spuneam și săptămâna trecută, când am spus că se asamblează următoarele cinci troleibuze cu mers autonom”, Ruslan Codreanu, primar Interimar General Primăria Chișinău

Primăria din Durlești nu a venit cu o reacție, deocamdată. În prezent, din capitală spre orașul Durlești, se deplasează patru rute. Este vorba de autobuzul 11 și microbuzele de pe ruta 124, 129 și 101. Durlești nu este singura suburbie în care există problema transportului public. La începutul lunii decembrie, TV8 a scris și despre starea deplorabilă a autobuzelor ce circulă spre Ghidighici. În schimb, în Trușeni situația urma să se fi schimbat, datorită a cinci troleibuze noi, cu mers autonom.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu