Majoritatea satele din țară se dezvoltă datorită migranților. Datorită banilor donați de moldovenii de peste hotare, în localități au fost construite apeducte, săli de sport și au fost reamenajate parcuri. Modernizarea satelor are loc în cadrul primei etape al unui proiect al PNUD, ce a durat timp de trei ani. În total, au fost colectați circa 250 de mii de dolari pentru 55 de proiecte.

Poate la noi este așa o mentalitate că celor plecați nu le pasă, dar eu știu, că am fost plecat, că la toți pe lasă. Ei s-au dus nu de viață bună peste hotare și, cu siguranță, că ar dori să se implice”, Ion Poia, Președinte Asociația de Băștinași Ungheni.

Spre exemplu, parcul din centrul satului Mereni a prins viață datorită celor 10 mii de euro colectați de la sătenii care au plecat peste hotare. Banii au fost strânși printr-o platformă online, prin intermediul Asociației de Băștinași create.

Era un teren gol, pe care noi am decis să-l amenajăm. Am făcut trotuare, am făcut o scenă, pentru că avem foarte multe ansambluri de amatori în sat care bucură toată țara și nu numai. Este o bucurie să ieși duminica să vezi că absolut toată lumea se plimbă prin parc”, Lidia Beglia, președinta Asociației de băștinași din s. Mereni, Anenii Noi.

Au urmat și alte proiecte, care au schimbat la față satul.

La fel au fost contribuții pentru schimbarea geamurilor la școala primară și schimbarea acoperișului la liceul din localitate. Au fost proiecte importante și în perioade în care era mai greu cu banii. Adică a fost un efort apreciat de noi toți din localitate”, Ludmila Colesnic, primărița s. Mereni.

În același timp, primarii spun că fără contribuțiile din partea migranților și ale granturilor primite în cadrul proiectului, multe proiecte nici nu ar fi fost realizate. Asta, din cauza bugetelor locale prea restrânse.

Astăzi avem nevoie de ajutorul lor și cred că într-o măsură foarte mare. Este un gol foarte mare, fiindcă astăzi, mai mult de 80% din bugetul local merge la cheltuieli și salarii, iar pentru investiții și dezvoltare nu avem nimic”, Tatiana Țurcanu, Primăriță comuna Vinogradovca, Taraclia.

Numai din bugetul local nicidecum nu ar fi putut să realizăm aceste proiecte, pentru că bugetul este auster și nu ne ajung mijloace financiare”, Valeriu Guțu, primar comunca Ciorești, Nisporeni.

Proiectul de implicare a migranților în dezvoltarea localităților este implementat de PNUD Moldova și se desfășoară al treilea an consecutiv. În acest timp, peste 10 mii de băștinași din 38 de localități au contribuit cu 257 de mii de dolari. Paralel, Guvernul Elveției a oferit granturi în valoare totală de 1,2 milioane de dolari. Studiile arată că rata migrației este în creștere, iar zilnic ar pleca din țară câte 100 de oameni.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Mark Diaconu