Moldovenii ar trebui sa primească salarii de cel puțin 11 mii de lei pe lună. Este concluzia unui studiu sociologic, prezentat astăzi. Potrivit cercetării, salariul minim din Republica Moldova acoperă doar 20 la sută din necesitățile oamenilor, iar majoritatea este nevoită să muncească în câteva locuri pentru a-și asigure un trai decent. Pentru că nu au destui bani, moldovenii se alimentează prost, poartă aceleași haine ani de zile și uită de distracții.

Majoritatea oamenilor cu care am discutat in strada spun ca cea mai mare parte din salariu este destinata pentru ingrijirea copiilor și pentru plata facturilor.

Nimeni nu spune că le ajunge salariile. Eu cred că fiecare în primul rând se gândește la copii, adică la necesitățile copilului, alimentație și celelalte, cred că odihna-i pe ultimul loc.

– La ce lucruri renunț? – La Shopping, la shopping renunț.

– Prioritățile sunt educația copiilor, serviciile comunale, iar tot ce rămâne pentru alimentație și în ultimul rând pentru haine.
– La ce renunțați?
– Calitatea vieții depinde de alimentație. Cumpărăm carne ieftină, produse ieftine.

În prezent, salariul minim stabilit de Guvern este de 2610 lei, mult prea mic pentru a trai, spun oamenii.

Minim 10 mii de lei, minim 10 mii de lei.

Cred că șapte mii undeva, plus minus, cam așa.

Cel puțin șapte – opt mii minim, poate chiar mai mult.

Eu cred că la 8-10 mii.

Și un studiu sociologic, realizat în baza unei analize și a interviurilor cu angajații din industria textilă, arată că salariul minim în Moldova ar trebui să fie de 11 mii de lei și mai mult.

Sunt două costuri, costurile alimentare și costuri nealimentare. În costurile nealimentare se include locuința, banii necesari pentru întreținerea locuinței, îmbrăcămintea și încălțămintea. În mediu ar fi de 11 388 de ei”, Lilia Nenescu, expertă

Totodată, reprezentanții sindicatelor, care au asistat la prezentarea studiului, consideră că suma ar trebui să fie mult mai mare.

Aceste două sume, la etapa aceea, în 2016, prima era de 12 mii 500 de lei pentru un salariat, o personă pentru o familie compusă din 2 maturi și 2 copii și dacă să ținem cont și de investițiile pe care le-am menționat, procurarea apartamentului și automobilului cifra se ridica la 18 mii de lei”, Sergiu Iurcu, reprezentant CNSM

Pentru a avea un trai cât de cât decent, majoritatea oamenilor sunt nevoiți să muncească în câteva locuri.

Fie prin migrație, un membru al familie migrează, fie prin reducerea unor cheltuieli fie prin faptul că combină munca oficială cu munca neoficială. Asta înseamnă agricultură, asta înseamnă creșterea animalelor pe lângă casă”, Vitalie Sprâncenă, sociolog

Cercetarea încă nu a fost prezentată autorităților și angajatorilor. După ce va fi definitivat, autorii studiului vor invita reprezentanții statului, ai patronatelor și sindicatelor la o masă rotundă pentru a găsi soluții.

Potrivit ultimelor date publicate de Biroul Național de Statistică, în trimestrul III al anului curent, veniturile disponibile ale populației au constituit în medie 2412 lei lunar, pentru o persoană, cea mai importantă sursă de venit fiind salariul.