Polița de asigurare medicală va putea fi achitată online, prin post terminal sau la oficiile poștale, potrivit prevederilor unui regulament, aprobat astăzi de membrii Guvernului. 

Regulamentul prevede condițiile în care unei persoane i se va acorda statutul de persoană asigurată și condițiile în care i se va suspenda acest statut.

Astfel, potrivit Regulamentului, Compania Națională de Asigurări în Medicină  (CNAM) va acorda statutul de asigurat persoanelor angajate, celor asigurate de Guvern și cetățenilor care își procură individual polița de asigurare obligatorie de sănătate, iar în cazul neachitării primei vor fi aplicate penalități. Totodată, ar putea fi suspendat statutul de persoană asigurată.

„La înregistrare, CNAM va atribui fiecărei persoane un număr de asigurare obligatorie, care va fi introdus în Registrul de evidență a persoanelor asigurate. În acest mod,  în baza numărului de asigurare, dar și a numărului de identificare de stat (IDPN) va fi realizată evidența tuturor persoanelor fizice”, se menționează într-un comunicat de la Guvern.

De asemenea, informațiile despre persoanele asigurate vor fi transmise către CNAM prin canale electronice, în regim on-line sau prin intermediul platformei de interoperabilitate. Astfel, vor fi identificate mai ușor și persoanele neasigurate, obligate să se asigure în mod individual.

Statutul de persoană asigurată poate fi verificat prin accesarea paginii web www.cnam.md.

De asemenea, amintim că, în urma modificărilor legislative aprobate recent, persoanele asigurate nu mai sunt obligate să prezinte polița pe suport de hârtie pentru a beneficia de servicii medicale.