/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Diaspora face magie. Zeci de copii din raionul Ungheni au primit daruri de la diaspora din Franța

20 decembrie 2018, ora 18:52

Pe străzile din satul Frăsinești de dimineață se auzeau glasuri de copii. Aceștia s-au adunat pe scările Fundației de binefacere „Baștina” în așteptarea Moșului. Fiecare era cu gândul la cadoul dorit.

„ -Ce vrei să-ți aducă moșul? –O surioară”.

„Jucării. –O mașină. –De care? –Mare. –Albă. –Dar de ce albă? –Să mă cătăi”.

„Sanie cu volan”.

Nu a trecut mult și autocarul plin cu daruri a oprit în fața lor. Mare le-a fost mirarea când l-au văzut pe Moș Crăciun ieșind din el. De bucurie, aceștia s-au întrecut la recitat poezii.

„ –Toți copiii vor cadou? –Da. M-am gătit precum se vede și am venit la carnaval. Să-mi găsesc un Făt Frumos, un căluț alb și frumos, să mă duc azi îndată, într-o țară minunată. Ce frumoasă zare! Ninge în depărtare. Trecem prin ninsori cu obraji bujori. Și din bulgărași, ridicăm orașe. Mândru o să șadă, omul de zăpadă”.

Bucuros de întâlnire a fost și Moș Crăciun, care spune că a avut parte de un drum extrem de greu pentru a ajunge în Moldova.

Foarte greu a fost drumul. Am venit tocmai de la Franța să vedem copiii ăștia frumoși, bucuroși din Măcărești și Frăsinești”, Moș Crăciun.

Foarte înzăpezit a fost prin România, într-adevăr, și am făcut tot posibilul să ajungem la timp ca să bucurăm acești copii, să simtă și ei că e sărbătoare”, Vladimir Voicu, șoferul autobuzului cu cadouri.

După ce au făcut cunoștință cu moșul, copiii s-ar repezit să despacheteze cadourile.

„–Hai vin-o la moșul. Îți plac dulciurile? Și vrei un cadou, mare să fie? Hai că moșul îți dă. Câți anișori ai? –Patru ani. –E greu așa-i? –Mulțumesc”.

„Ogogo ce cadou am eu! –Wow! –Ce ai acolo? –Ciocolate. –Cu cine o să te împarți? –Acasă cu frățiorii mei. Una, două, trei, patru, cinci, șase”.

Ați văzut ce reacție, într-adevăr sunt foarte bucuroși, sunt foarte dorite și dorim niciodată să nu ne uite copiii, diaspora că existăm și avem nevoie și de ajutorul lor”, Zinaida Mușcheie, educatoare.

Inițiativa a venit din partea unei tinere născută în Frăsinești, dar care s-a stabilit cu traiul, de ani buni, la Paris. Timp de o lună, oamenii din diasporă au colectat darurile în cadrul campaniei „Cadoul din Cutia de Pantofi”.

Îi dăm startul astăzi și o încheiem pe data de 10 ianuarie. Mai așteptăm și din Franța colete, cadouri din Chișinău. Vrem pe parcurs să avem o conlucrare frumoasă cu diaspora și din alte țări, nu numai de la Paris, pentru că totuși bunăstarea vine din diasporă, așa s-au ajuns timpurile”, Sergiu Manciu, reprezentant al Asociației Baștina Frăsinești.

În total, cadourile vor fi împărțite la 245 de copii din satele Frăsinești și Măcărești, selectați de asistenții sociali.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram