/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO. DOC/ Utilizarea resurselor administrative, agitație înainte de termen și alte încălcări preelectorale, constatate de Promo-LEX

missing
20 decembrie 2018, ora 15:09

Utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale, coruperea alegătorilor, începerea campaniei electorale înainte de termen și alte nereguli au fost depistate de membrii Asociației Promo-LEX, în cadrul misiunii de monitorizare a perioadei preelectorale pentru alegerile parlamentare. 

Primul raport al acestei misiuni de monitorizare a fost prezentat astăzi. Raportul face referire la mai multe încălcări, începând cu neglijarea recomandărilor în procesul de adoptare a sistemului electoral mixt; aprobarea pripită a deciziei privind organizarea Referendumului, fără consultare publică; utilizarea abuzivă a resurselor administrative; începutul înainte de termen a desemnării candidaților ș.a.

De asemenea, realizatorii monitorizării au constatat și lipsa încrederii în calitatea procesului decizional gestionat de CEC, diferențele de date privind numărul alegătorilor trezește nedumeriri și riscul major de diminuare a gradului de transparență a raportului final privind finanțarea campaniei electorale.

Pavel Postică, director de programe al Promo-LEX, susține că ultimele majorări de pensii, salarii și indemnizații pot fi calificate drept inițiative cu caracter electoral, din motiv că nu au fost prevăzute în bugetul pentru anul 2018 și s-au făcut din rectificări: „Din punctul nostru de vedere, partidul aflat la guvernare a făcut uz de resursele administrative. Acele hotărâri adoptate la sediul partidului și puse în aplicare de autoritățile publice, or, prin prisma standardelor internaționale nu trebuie să fie confuzie dintre partid și stat. Regretabil este că aceste hotărâri au fost făcute pe ultima sută de metri și cu punerea în aplicare din perioada electorală”, a spus Pavel Postică.

De asemenea, directorul de programe al Promo-LEX a vorbit și despre potențialii candidați ai PSRM, care și-au asumat anumite proiecte implementate de Primăria Chișinău.

De asemenea, realizatorii monitorizării au vorbit și despre cazurile de corupere a alegătorilor: „Prin oferirea diferitor avantaje materiale și nemateriale, cadouri cu tentă electorale, la fel, au fost sesizat două cazuri și ambele vizează Partidul Democrat din Republica Moldova”, a spus Pavel Postică.

Reprezentantul Promo-LEX a vorbit și despre cazurile de începere înainte de termen a campaniei electorale și de agitație electorală, referindu-se la acțiunile blocului electoral ACUM: „Este vorba despre potențialul concurent ACUM, materialele publicitare ale căruia deja au apărut în spațiul public, chiar dacă încă această entitate nu a fost înregistrată oficial în calitate de concurent electoral și campania electorală nu a început încă”, a comentat Pavel Postică.

Totodată, Promo-LEX a sesizat și despre faptul că PSRM a și-a desemnat candidații pe circumscripții înainte de chiar dacă încă nu ajuns perioada de înregistrare a candidaților; despre faptul că Partidul ȘOR care a instituit așa-numita instituție a reprezentantului partidului în teritoriu, care prin coincidență coincide cu harta circumscripțiilor electorale; despre faptul că reprezentanți ai blocului ACUM care au declarat că mai multe persoane și-au depus candidaturile pentru a fi evaluată de o comisie și, pe alocuri, s-au oferit și nume ale acestor persoane și despre anumiți candidați independenți care și-au anunțat deja intenția de a participa pe diverse platforme.

Puteți citi mai jos raportul Promo-LEX în întregime:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram