/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Directori, medici și arhitecți au plătit anul acesta amenzi, după ce au fost cercetați de CNA pentru corupție

missing
21 decembrie 2018, ora 13:44

Mai mulți funcționari au plătit anul acesta amenzi, fiind condamnați contravențional în dosare de corupție. Printre aceștia sunt persoane care dețin funcții de director sau director-adjunct, medici, arhitecți, vameși ș.a Potrivit CNA, aceştia au fost amendaţi cu sume de până la 4000 de lei şi cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii pe perioade de la 3 la 6 luni.

Printre cei care au ajuns în vizorul CNA se numără directorul-adjunct al şcolii din Anenii Noi, sancţionat cu o amendă de 1500 de lei şi lipsirea de dreptul de a participa la grupurile de achiziţii publice pe un termen de 6 luni. În calitate de membru al grupului de achiziţii, vicedirectorul ar fi favorizat unii agenţi economici.

În alt caz, este vizat şefa Casei de Cultură din Slobozia, raionul Ştefan Vodă care ar fi dat în chirie spaţiul edificiului contra unor sume de bani pe care le-ar fi tăinuit şi nu au mai ajuns în bugetul localităţii. Sancţiunea aplicată este de 1500 de lei. O amendă similară urmează să achite un angajat al Serviciului vamal, care ar fi exercitat activitate de întreprinzător, contrar statutului funcţiei pe care o deţine.

Şi arhitectul-şef al Primăriei or. Codru, care are fi abuzat de funcţia sa prin neaplicarea unei sancţiuni , s-a ales cu o amendă de 1750 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii pe un termen de 3 luni.

Cea mai mare amendă însă a primit-o un medic-imagist din Orhei care ar fi pretins sistematic remunerări ilicite de la pacienţi. Prin decizia instanţei, femeia a fost privată şi de dreptul de a deţine funcţii pe un termen de 3 luni.

În total, în anul 2018, în gestiunea CNA s-au aflat 14 dosare contravenţionale, deschise pe cazuri de abuz, exces de putere, remunerări ilicite sau practicarea activităţii ilicite de întreprinzător. Pe cinci dintre ele, instanţa de judecată s-a expus şi a aplicat amenzi, urmând să se pronunţe pe celelalte dosare.

Potrivit art. 401 al Codului contravenţional, CNA are competenţa de a constata contravenţiile, prevăzute la art. 264, 312, 313, 3131, 3133, 314, 3141, 315, 316.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram