/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Șase ani de la tragedia din Pădurea Domnească. Termenul de prescripție a expirat, iar dosarul morții lui Sorin Paciu se află de doi ani la Curtea de Apel

missing
21 decembrie 2018, ora 07:04

Mâine, 23 decembrie, se fac șase ani de la vânătoarea cu final tragic din Pădurea Domnească, în urma căreia omul de afaceri Sorin Paciu a decedat, după ce un glonte tras de unul dintre participanții la vânătoare, i-a nimerit din întâmplare în abdomen. 

Bărbatul a murit peste două zile, pe data de 25 decembrie 2012, după ce eforturile medicilor de a-i salva viața nu s-au soldat cu succes.

Decesul lui Sorin Paciu, despre care s-a aflat abia peste câteva săptămâni, a ajuns să fie nu doar o tragedie pentru membrii familiei lui, dar și un caz care a zguduit sistemul justiției și politica din Republica Moldova, or, la vânătoarea cu pricina au participat magistrați, procurori, demnitari și alte persoane publice la acea vreme.

Despre acest caz a vorbit în premieră, în cadrul unei conferințe de presă, liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu. Acesta a ieșit în fața presei și a povestit despre tragedia din Pădurea Domnească, dând câteva nume de persoane cu funcții importante în stat, care ar fi participat la acea vânătoare, dar au tăcut despre acest caz.

Totuși, potrivit lui Victor Munteanu, avocatul familiei Paciu pe dosarul „Pădurea Domnească”, nu toate persoanele nominalizate de Sergiu Mocanu în acea conferință de presă s-au regăsit în acest dosar. Astfel, pădurarul și alte câteva nume care au fost vociferate inițial nu au fost implicate, din spusele avocatului.

„La acea vânătoarea au fost două grupuri: unul, în cantonul numărul patru, unde s-a întâmplat tragedia și un alt grup se afla în cu totul altă parte, în cantonul numărul șapte. Nu pot fi puse toate persoanele laolaltă cu acel deces”, a spus Victor Munteanu, în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la TV8.

Apărătorul familiei lui Sorin Paciu a explicat cum s-a produs tragedia: „În cadrul vânătorii la mistreț sunt interzise gloanțele cu cartușe rotunde, se permite doar utilizarea gloanțelor, din motiv că, pentru a omorî un mistreț trebuie un glonte puternic, iar în al doilea rând, riscul ricoșeurilor de la gloanțele rotunde este mult mai mare, ceea ce s-a și întâmplat în acest caz, pentru că nu au fost efectuate forte minuțios toate verificările de securitate înainte de vânătoare, or, conform expertizei balistice și a examinării armelor, a fost folosit un cartuș cu trei gloanțe, unul dintre care, dintr-o creangă a unui tufiș, a ricoșat și a nimerit în abdomenul lui Sorin Paciu”, a spus Victor Munteanu.

Avocatul a mai spus că, în opinia sa, examinarea acestei cauze se tărăgănează intenționat: „Din luna martie 2015 dosarul se află la examinare la Curtea de apel Bălți. Până în prezent au fost 65 de ședințe de judecată în acest caz la Curtea de Apel. Au fost foarte multe amânări”, a spus Victor Munteanu. Potrivit lui, doar trei amânări ale ședințelor s-au produs la cererea apărării, iar alte 15 au fost tărăgănări din partea instanței sau a altor părți din acest dosar.

„Partea apărării consideră că se încearcă aplicarea termenului de prescripție, care a expirat anul trecut. Omorul din imprudență este o infracțiune nu foarte gravă, respectiv, termenul de prescripție este de cinci ani”, a spus apărătorul familiei lui Sorin Paciu.

Victor Munteanu a spus că, în cazul în care pe acest caz nu va fi făcută dreptate în instanțele naționale, apărarea va apela la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Conform sentinței primei instanțe pe acest caz, din anul 2015, vinovat de decesul lui Sorin Paciu s-ar face judecătorul Gheorghe Crețu. La acea vânătoare, magistratul făcea parte din primul grup de vânători, în care se mai afla Ghenadie Sajin, pe atunci, director al Finpar Invest SRL; Boris Buga, șeful filialei Tirex Petrol ș.a. Printre gonași în acel grup era și Sorin Paciu. În al doilea grupul de vânători se afla Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău; Valeriu Zubco, procuror general pe atunci; Ion Lupu, director Moldsilva pe atunci și  Iurie Nastas, consilier liberal în Consiliul Municipal Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram