/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Se plâng de încălțăminte necalitativă. De la începutul anului au fost înregistrate 50 de reclamații

21 decembrie 2018, ora 19:00

Cumpărătorii pe care i-am întâlnit astăzi la Piața Centrală spun că nu prea au încredere în articolele care se vând la tarabele de aici. Deși pare să fie mai ieftină, încălțămintea s-ar deteriora mult mai rapid.

Îmi iau de firmă dacă îmi iau, îmi iau o geacă bună, o încălțăminte bună. Pentru că în două săptămâni se rupe de aici. Maximum o lună de zile ține, dar ce fac într-o lună de zile. Mai bine dau 150 de euro și îmi iau ceva bun.

– Ca să fie talpa bună, confortabilă și călduroasă. Doi ani la rând am cumpărat cizme și talpa se deteriora.
– Și ce ați făcut?
– Nimic. Le-am aruncat.

Te uiți și după preț și te uiți și după calitate. Că dacă nu o să fie de 600 de lei și normal că nu o să fie calitate. Te uiți peste hotare la niște prețuri că într-adevăr este calitate, da aici…

Vânzătorii afirmă însă că oamenii sunt în goană după un preț scăzut, iar dacă vor încălțăminte calitativă trebuie să scoată și mai mulți bani din buzunar.

După posibilitate lumea alege încălțăminte, calitate, preț. În primul rând ceva mai ieftin. 500, 700 de lei maximum.

Dacă-i mic, vine înapoi și dăm mai mare. Cu orice om se găsește limbă comună. Și banii îi întoarcem.

Este și calitate bună este și calitate foarte bună. După bani. Dacă mai scumpă e bună, dacă mai ieftină este și bună și nu bună.

Am făcut un tur pe la 15 tarabe și doar la una am găsit încălțăminte anatomică. Ce-i drept, doar pentru copii.

– Pentru că au chestia asta aici și e tare la călcâi.
–Dar restul? Adică nu toate sunt ortopedice?
–Nu toate. După cum o să ție, la calitatea pielii tot se uită. La cusutură, la încleietură cam cum e făcut
”, Mariana, vânzătoare de încălțăminte

Zilnic, la acest medic-ortoped se adresează zeci de oameni cu dureri ale spatelui, una dintre cauze fiind și încălțămintea incorectă. Majoritatea pacienților sunt copii, iar tratamentul și perioada de restabilire durează destul de mult timp.

Noi nu încercăm să imobilizăm într-o încălțăminte ortopedică, ci încercăm cu electromiostimulator să stimulăm anumite grupuri de mușchi ca să-i dezvoltăm tonusul fiziologic normal. În cazul în care este necesar, noi folosim ortoze. Sunt nocturne și de zi flexibile.

Întrucât cele mai multe probleme sunt provocate de încălțămintea de iarnă, medicul recomandă oamenilor să o aleagă cu mare atenție.

Neapărat să fie o plantă ușoară, o plantă ergonomică, o plantă flexibilă, cât mai puțin să facă imobilizarea în timpul mersului. Să fie lărguță, pentru că în momentul în care este comprimată, este planta strânsă, circulația se dereglează. Respectiv, ea încă și mai mult îngheață. Atitudinea scoliotică, toate durerile lombare, durerile de coloană vertebrală să apară de la o încălțăminte pe care o purtăm incomodă”, Marcel Platon, medic ortoped

Dacă nu sunt mulțumiți de calitatea încălțămintei procurate, oamenii pot depune plângere la Agenția pentru Protecția Consumatorilor. De la începutul acestui an, instituția a recepționat în jur de 50 de plângeri în acest sens. În toate cazurile, susține autoritatea, vânzătorii au fost obligați să întoarcă banii.

Reporter: Diana Popa

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram