Președinta Fundației Open Dialog, Ludmila Kozlovska, a anunțat că va căuta un avocat pentru a vedea dacă citația de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale de a se prezenta pentru audieri într-un dosar penal este sau nu adevărată.

„Îmi este greu să spun dacă este adeverat că a fost inițiat un dosar penal împotriva mea și a Fundației Open Dialog: eu nu am cetățenia Moldovei, nu mi s-a înmânat/expediat personal citație”, scrie Ludmila Kozlovska într-o postare pe Facebook.

Președinta Fundației Open Dialog admite că documentul publicat de TV8 poate fi real pentru că imediat după ce în luna august 2018 Guvernul polonez a inclus-o în lista neagră a Sistemului Informațional Schengen, a primit din diferite părți informații despre inițierea unui caz penal în Moldova și Ucraina. „Despre aceasta am scris în declarații, rapoarte, despre aceasta am vorbit în Bundestag, Parlamentul European și în Consiliul Europei, ONU”, spune Ludmila Kozlovska.

Potrivit ei, o asemenea încercare de intentare a unui dosar penal a existat și în Ucraina, caz în care s-a redus doar la calitatea Ludmilei Kozlovska în calitate de martor. „Aici, regimul Plahotniuc, se pare că a decis să nu se limiteze și a dat indicație nu doar Parlamentului, dar acum și Procuraturii să intenteze dosar penal”, a mai scris președinta Fundației Open Dialog.

Amintim că președinta Fundației Open Dialog, Ludmila Kozlovska, a fost citată de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale pentru a se prezenta la procuratură pentru audieri în cadrul unui dosar penal. Kozlovska trebuie să se prezinte la sediul procuraturii de pe strada Ștefan cel Mare pentru interogatoriu pe 27 decembrie la ora 14:00.

Potrivit citației, Kozlovska urmează să fie audiată în cadrul unui dosar pornit pentru spălarea de bani de un grup organizat, spionaj și finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.

/DOC/ EXCLUSIV. Kozlovska, chemată de PCCOCS pentru audieri în cadrul unui dosar penal