/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Bebe Teatru. Bobinarium - spectacolul pentru bebeluși în care bobinele au rolul principal

23 decembrie 2018, ora 17:40

Bebelușii de până la trei ani, împreună cu părinții lor, pot merge și în Republica Moldova la teatru. Spectacolul „Bobinarium”, a fost conceput special pentru copii de cele mai mici vârste. Timp de 30 de minute, micuții participă la un act teatral în care bobinele au rolul principal.

În timpul spectacolului sunt folosite obiecte de o gamă largă de culori, facturi și întrebuințări. Unele obiecte se transfigurează în mâinile actrițelor astfel pentru ca micuții să facă diferența între mare și mic, rotund și pătrat, etc. De asemenea, în spectacol sunt folosite diferite obiecte pentru a reda diverse sunete.

Regizorul și inițiatorul spectacolului, Sava Cebotari, spune că ideea creării unui asemenea spectacol a apărut mai demult, dar s-a conturat atunci când în familia lui a apărut un copil. Denumirea „Bobinarium”, la fel, a apărut spontan, atunci când fiul lui se juca cu o bobină de ață.

Bebe Teatru înseamnă factură, ritm, culoare, sunete, senzații, comparații gen mare-mic, spune regizorul. „Dar cel mai important este că părinții vin împreună cu bebelușul la spectacol, privesc un act teatral, ceea ce va avea impact asupra lui în vârsta adolescenței”.

Inițial, spectacolul a fost de o oră, însă până la urmă regizorul a lăsat doar ce consideră mai de preț. „Eu mă mândresc cu spectacolul acesta. Vreau să-l duc la festivaluri și vor merge liber pentru că totul este original și nu am copian nimic de nicăieri. Episodul cu lipici, de exemplu, este o invenție personală și pentru a fi cu succes a trebuit să exersăm foarte mult”, spune Sava Cebotari.

Foto: Katerina Shosheva

Echipa este formată doar din trei persoane: regizorul și două actrițe, iar pentru pregătirea spectacolului „Bobinarium” au avut nevoie de aproximativ un an. Mișcările actrițelor face parte din balet modern. „Deci, copilul face cunoștință cu baletul modern de pe acum. Acesta nu este un act de agrement, dar unul de contemplare”, susține Sava Cebotari.

Regizorul spune că nu are un spațiu permanent în care să poată fi jucat spectacolul, iar cheltuielile sunt asigurate din resurse financiare personale.

Regizorul mai are pregătite încă trei spectacole, dar pentru a le da viață are nevoie de finanțare. Unul dintre ele ar fi spectacol-promenade, care potrivit regizorului, dacă va reuși să-l lanseze, va fi o noutate pentru întreaga regiune.

Foto: Katerina Shosheva

Marcela Nistor, una dintre cele două actrițe implicate în spectacol spune că reprezentația a fost o provocare pentru ea, dar a acceptat-o pentru că mereu i-au plăcut copiii. Actrița spune că spectacolul provoacă imaginația atât a copiilor, cât și a părinților, ceea ce este necesar pentru publicul de la noi.

Actrița spune că având în vedere publicul format de copii, spectacolul și interacțiunea cu micuții este diferit de fiecare dată. „Uneori numim publicul prezent drept „academic” pentru că sunt copii care urmăresc foarte atent, nu prea reacționează, așa percep ei ceea ce se întâmplă în scenă”, spune actrița.

„Copiii nu sunt ca maturii să stea la locul lor, ei vin în scenă, intră în jocul nostru și asta e foarte frumos, iar părinții sunt foarte uimiți cât de atenți pot fi copiii lor”, ne-a mărturisit actrița.

Spectacolul „Bobinarium” este conceput pentru un public restrâns.

Foto: Katerina Shosheva

Foto: Katerina Shosheva

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram