Partidul Democrat a publicat lista candidaților pentru viitoarele alegeri parlamentare. Numărul 11 pe listă este soția fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, care și-a dat demisia în urma scandalului financiar-economic și politic din 2014-2015 legat de miliardul de dolari dispărut din cele trei bănci din Moldova. Rugată să comenteze Otilia Drăguțanu ne-a spus că nu oferă declarații la telefon.

Ulterior, rugată să ne indice o adresă unde am putea să ne apropiem pentru a ne oferi declarații aceasta ne-a rugat să revenim după sărbători.

Precizăm că reporterul TV8 a vrut să-i ofere următoarele întrebări:
– Cine i-a propus să candideze la alegeri pe listele PDM?
– De ce a acceptat?
– Cum comentează faptul că în perioada în care soțul său ocupa o funcție în stat, companiile conduse de sine a câștigat mai multe contracte cu statul.

Otilia Drăguțanu este femeie de afaceri. Anterior, a deținut funcția de președintă a Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova.

Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, până în 2009, Otilia Drăguțanu avea înregistrată pe numele ei o singură firmă, „Anodilia” SRL, fondată în 2002 împreună cu verişorul său, Anatolie Palade. SRL-ul este deţinătoarea brandurilor Berlizzo Group, care implică Berlizzo Translations (birou de traduceri), Berlizzo Events (organizarea evenimentelor) şi Communications Boutique (consultanţă şi servicii de relaţii publice). Celelalte firme ale Otiliei Drăguţanu, „Caro Travel” (agenţie de turism), „Conviot” (publicitate), „Otidia” (comerţ) şi „Mandot” (patiserie) au fost fondate în anii 2011-2012, când soţul său era în prim-planul evenimentelor publice, fiind guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Şi firma „Anodilia” SRL, fondată în 2002, a cunoscut succesul doar în ultimii ani, când a avut acces la câteva contracte substanţiale cu instituţii de stat. În august 2014, firma soţiei ex-guvernatorului a obţinut un contract în valoare de 2,88 milioane de lei pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Festivalului „Ziua Vinului 2014”. În noiembrie 2014, între Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, care a organizat licitaţia, şi firma Otiliei Drăguţanu a fost semnat un acord adiţional de micşorare, prin care suma contractului a fost redusă cu 770 mii de lei. În noiembrie 2014, „Anodilia” SRL a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) pentru servicii de elaborare a concepţiei şi realizarea regiei sărbătorii Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare.

Contractul, în valoare de 183 mii de lei, a revenit firmei familiei Drăguţanu în urma unei licitaţii la care a participat un singur agent economic, câştigătorul. În decembrie 2014, „Anodilia” a obţinut un alt contract, în valoare de 260 mii de lei, pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Vernisajului Vinului în Chişinău, licitaţie organizată, la fel, de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, instituţie din subordinea MAIA. Şi în 2015, SRL-ul a continuat să adune bani din contracte cu statul. Astfel, în februarie 2015, „Anodilia” câştigă licitaţia organizată tot de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Salonului de Divin din data de 18 februarie 2015. Pentru aceste servicii, s-au plătit 276 mii de lei.

Pe 27 aprilie 2015, SRL-ul Otiliei Drăguţanu a dat lovitura cu un contract mult mai bănos, în valoare de 3,094 milioane de lei, semnat cu Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi promovarea a Exportului din Moldova, instituţie de stat care activează în coordonare cu Ministerul Economiei pentru „servicii de organizare a evenimentelor”.