Trei familii din Capitală au rămas fără locuință, după ce acoperișul casei lor a fost distrus de foc. Incendiul s-a întâmplat în cartierul Poșta Veche, iar pompierii au lucrat mai mult de o oră pentru a stinge flăcările. Astăzi, președintele Igor Dodon a anunțat, pe o rețea socială, că va oferi locuințe temporare sinistraților. De partea cealaltă, victimele spun că nimeni nu i-a contactat până acum.

Seara trecută părea să fie una obișnuită. Ca de obicei, Sofia și-a dus copiii la culcare și se pregătea și ea de odihnă. Femeia însă a fost trezită de strigătele bărbatului său, după care a ieșit afară împreună cu copiii săi îmbrăcați doar în pijamale.

La ora nouă seara am auzit o bubuitură. A ieșit soțul meu afară și îmi strigă că arde casa. Totul a fost distrus. Casa nu este potrivită pentru copii. Nu avem lumină, curent electric. Tavanul s-a prăbușit. Casa e veche, deja are 60 de ani. Totul a fost vechi. Trebuia să schimbăm, dar nu am mai reușit. Azi nu e atât de ușor să construiești totul din nou”, Sofia Morozan, locuitoare.

La fața locului au fost îndreptate două echipaje de intervenție. Ajunși pompierii au stabilit că flăcările au cuprins acoperișul unei case de locuit. 01:01-01:05 În urma incendiului a ars 30% din acoperiș”, Liliana Pușcașu, ofițer de presă IGSU.

În total, în casă locuiesc zece persoane, printre care sunt și copii de doar doi ani.

Ieri am avut o surpriză de Crăciun și de ajunul sărbătorilor. A luat foc acoperișul. După câte a fost și inspectorul, a depistat că problema era nu în sobă, dar mai probabil în construcția incorectă, adică a luat foc lemnul care merge în pod”, Veaceslav Morozan, locuitor.

Primii care au venit în ajutor locuitorilor casei au fost vecinii. O doamnă a adăpostit copiii în locuința ei, dar zice că aceștia sunt foarte traumați psihologic.

Am auzit că arde ceva, am fugit repede și am văzut că copiii erau acasă. I-am luat repede, i-am învelit într-o plapumă și i-am dus la noi acasă. Totuși, au înțeles că locuința arde, s-au speriat. Copiii desenează casa, le este dor”, Inga, vecină.

Bărbații au lucrat chiar de dimineață pentru a astupa măcar o parte din găurile acoperișului distrus. Familia nu ar avea nici bani destui pentru a-l repara.

Acum pur și simplu învelim ca să nu se prăbușească podul. Cum a transmis prognoza meteo o să mai fie ploi, ninsori, o să fie periculos. Aproximativ 60 de mii de lei, asta pentru acoperiș. De unde… Cu doi copii minori…”, Veaceslav Morozan, locuitor.

Astăzi președintele țării, Igor Dodon, a scris o postare pe o rețea socială, prin care a promis oamenilor ajutor. Acesta a declarat că fundația primei doamne îi va asigura cu locuințe temporare, dar și cu surse financiare pentru a repara casa distrusă de foc. Victimele, însă, spun că nici nu au auzit de acest fapt, dar speră declarațiile se vor adeveri.

„Nici nu am stat să mă gândesc, nu mă duce capul. Practic noaptea nu am închis un ochi”.

„Sperăm la ce e mai bun”.

Cauza exactă, circumstanțele, dar și prejudiciul material încă nu au fost stabilite.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Biguu