Guvernul urmează să-și asume răspundere și pentru alte inițiative sociale, pe care Parlamentul nu a reușit să le adopte până la încheierea mandatului. Afirmația îi aparține lui Andrian Candu, care a prezentat astăzi raportul de activitatea a Legislativului din ultimii patru ani.

Speakerul Parlamentului a dat de înțeles că Guvernul va veni în ajutorul Parlamentului și își va asuma răspunderea pentru mai multe proiecte. Cu o săptămână în urmă, Guvernul a urmat deja această procedură pentru a acorda alocația unică de 600 de lei pentru cateva zeci de mii de persoane.

Și rămâne Guvernul să mai examineze, inclusiv, asumarea răspunderii pe unele domenii. Mai sunt categorii vulnerabile în Republica Moldova care ar trebui să beneficieze de protecție suplimentară din partea autorităților, mă refer în mod special la persoanele cu dizabilități”, Andrian Candu, speakerul Parlamentului.

Cât despre numirile recente în funcție, inclusiv a celor doi deputați democrați la Curtea Constituțională, Andrian Candu a comentat că totul a fost legal și la timp.

De când, mă rog, la Curtea Constituțională se numesc judecătorii pe alte criterii decât cele profesionale și politice? De ce am făcut-o acum? Deoarece, unul și-a dat demisia. Iar noi vrem să avem o Curte Constituțională funcțională, mai ales în contextul electoral, când vine vorba de validarea sau invalidarea alegerilor, doamne ferește. Validarea alegerilor, evident”, Andrian Candu, speakerul Parlamentului.

Astăzi, speakerul Parlamentului a ținut o conferință de presă la care a vorbit despre realizările acestui Legislativ. El s-a referit, între altele, la schimbarea sistemului electoral, restabiliarea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional, adoptarea pachetului de legi fiscale, dar și a inițiativelor sociale, precum „Prima Casă” și „Arena Chișinău”.

Pot să menționez pentru familie, prieteni, dar și pentru colegi din Parlament, Guvern, dar și față de presă, că întotdeauna intențiile au fost bune, chiar dacă poate pe alocuri am și greșit. Dar în mare parte, eu dorm liniștit”, Andrian Candu, speakerul Parlamentului.

Al 20-lea Parlament a fost ales în 2014 cu o componență de 101 deputați. Mandatul cu puteri depline al acestui Legislativ s-a încheiat la 30 noiembrie curent, după care deputații nu mai pot adopta legi organice, ci doar hotărâri.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Tudor Bigu