/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Preşedintele Comisiei Europene are „dubii” privind capacitatea României de a deţine Preşedinţia Consiliului UE. Reacția autorităților române

missing
29 decembrie 2018, ora 18:15

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat „dubii” privind capacitatea României de a deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, argumentând că, deşi este „bine-pregătit din punct de vedere tehnic”, Bucureştiul nu a înţeles „deplin” ce presupune acest mandat. Ministrul Afacerilor Externe şi cel pentru Afaceri Europene al României, Teodor Meleşcanu şi George Ciamba, au reacţionat la declaraţiile lui Jean-Claude Juncker. Cei doi oficiali români au afirmat că preşedinţia Consiliului UE este un proiect de anvergură europeană, nu instrument de luptă politică internă.

Într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag, Jean-Claude Juncker consideră că România este „bine-pregătită din punct de vedere tehnic” pentru exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE. „Dar cred că Guvernul de la Bucureşti încă nu a înţeles deplin ce înseamnă prezidarea ţărilor Uniunii Europene. O abordare prudentă presupune şi disponibilitatea de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte unele preocupări. Eu am unele dubii”, a precizat Juncker.

În plus, preşedintele Comisiei Europene a explicat că, din cauza disputelor politice interne, România ar putea să pară că nu este o „entitate compactă” în Europa. „Este necesar un front unit pe plan intern pentru a promova unitatea Europei în calitatea de preşedinte al Consiliului UE”, a subliniat Juncker.

Teodor Meleşcanu şi George Ciamba au remis Mediafax o declarație comună prin care susțin că Guvernul României a depus şi continuă să depună toate eforturile necesare pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE.

„În urma mesajelor publicate recent în mass-media referitoare la Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, reiterăm susţinerea noastră constantă pentru dezvoltarea şi consolidarea proiectului european. Eforturile insituţionale angrenate în acest sens pe parcursul Preşedinţiei Românei la Consiliul UE au fost şi se menţin orientate către acest scop comun, deopotrivă din perspectiva viziunii politice externe, cât şi din punct de vedere tehnic. Gestionarea Preşedinţiei Românei la Consiliul UE este asumată pe deplin de către Guvernul României, instituţia naţională care are atribuţii în acest sens. Stimularea solidarităţii şi coeziunii Uniunii Europene reprezintă un proces continuu, un efort coordonat al tuturor actorilor relevaţi în acest context în plan European. România crede în solidaritate şi credem că toţi ne dorim o Europă mai puternică”, se arată declarație.

România va prelua la 1 ianuarie 2019 Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram