Forfota mare și în pensiunile din toată țara. Proprietarii hotelurilor se pregătesc să-și întâmpine oaspeții, mai ales că locurile au fost rezervate chiar și cu câteva luni înainte de sărbătorile de iarnă, atât de turiștii din țară, dar și de peste hotare. În noaptea dintre ani, petrecăreții vor gusta din bucățele tradiționale și vor bea vin moldovenesc. Proprietarii pensiunilor au pregătit și un program distractiv ca la carte, din care nu vor lipsi colindele, hăiturile, dansurile și muzica tradițională.

De câteva zile, proprietarii pensiunilor din Trebujeni nu au răgaz. Muncesc de zor pentru a pregăti bucatele de sărbătoare. Liuba Răilean trebăluiește cot la cot cu angajații săi, pentru ca oaspeții ei să petreacă Revelionul așa cum se cuvine.

„Bună ziua, bine ați venit!”

Toate camerele din pensiune au fost rezervate, cu mult timp înainte, pentru noaptea de Revelion și Crăciunul pe stil vechi.

Așteptăm oaspeții trebuie să apară de pe-un minut pe altul. La Revelion, noi avem un grup din România și avem și un grup din Chișinău”, Liuba Răilean, proprietara pensiunii.

Proprietara spune că le-a pregătit turiștilor o masă pe cinste.

Ooo, o masă foarte bogată. O să fie salate de câteva feluri, o să fie răcituri de cocoș. Aici avem friptură, care o să meargă cu mămăliguță, aici avem zeamă. Aici se gătesc sărmăluțele în rolă. Noi ne străduim să pregătim masa doar din produse de casă. Noi cumpărăm din sat lactatele, găinile”, Liuba Răilean, proprietara pensiunii.

Străinii preferă bucatele tradiționale moldovenești, în special friptura de porc și mămăliga, mai spune femeia. Pe lângă festin, oaspeții vor avea parte și de distracții pe cinste. Și Galina Buzilă, proprietara unei alte pensiuni turistice, spune că are foarte multe solicitări pentru sărbătorile de iarnă.

Sigur că avem rezervări, pentru Revelion, pentru Crăciun. Suntem în procesul de pregătirea bucatelor. La Crăciun avem din România”, Galina Buzilă, proprietara pensiunii.

Femeia spune că nu doar turiștii de peste hotare ar trebui să-și petreacă vacanțele în zonele rurale, ci și cei de pe loc.

Să viziteze pensiunile noastre, să savureze gustul și mirosul bucatelor tradiționale, să respire mirosul unei ierni de la țară”, Galina Buzilă, proprietara pensiunii.

Costul unei nopți în pensiunile de la noi începe de la 10 euro și poate ajunge până 70 de euro, cu mic dejun inclus, de două ori mai puțin decât în România sau Ucraina.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu