/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Au fost acasă de Crăciun. Gara de Nord a fost aglomerată de dimineață din cauza oamenilor care reveneau din sate în Capitală

missing
08 ianuarie 2019, ora 19:09

Oamenii pe care i-am întâlnit astăzi la Gara de Nord din Capitală spun că au evadat cu drag de zgomotul orașului pentru a petrece Crăciunul pe stil vechi în liniște și pace, la baștina sa.

„La părinți am fost. E o atmosferă frumoasă la țară. Se sărbătorește față de oraș. Acolo sunt tradiții, colindătorii. –Ați colindat și dumneavoastră? –Da, împreună cu copilul”.

„Puțin să trecem de la tot ce este aici în Chișinău, aglomerație și chestii”.

„Vă spun sincer că nu am băut și am luat soția mea de Anul Nou în Dondușeni. A fost foarte frumos acolo, cu focuri de artificii”.

Fiecare s-a lăudat cu cele mai frumoase tradiții din satul său.

„Eu vin din zona de Nord și acolo există o tradiție foarte frumoasă mai ales de Crăciun. În ajunul Crăciunului se prepară 12 feluri de bucate de post și cei mici se bagă sub masă, iar maturi aruncă cu bomboane și bani în copii. Asta este un obicei care se numește pui-pui acolo la noi”.

„Se păstrează tradițiile, copiii umblă cu colinda, vin pe la case, ne colindă. Noi le servim cu colăcelul în primul rând, asta-i numaidecât, pe urmă banii”.

La întoarcere, oamenii abia de se mișcau din cauza bagajelor enorme. Acestea erau pline cu cu bunătăți de la părinți și bunei.

„De toate câte oleacă. Și murătură și cărniță”.

„Fripturică în primul rând, pârjoale”.

El e Mozart, pot să vi-l prezint. Cam e stresat, venim tocmai de la Nord. Și e cam stresat de la atâta drum”.

Cei mai încărcați cu bucate au fost, totuși, studenții.

„Că suntem studenți am venit cu bucate de acasă. De la mămica că așa singură nu o să poți să faci ca acasă”.

„Desigur, de acasă. Trăim la cămin și acolo e nevoie de asta. De exemplu am adus biscuiți de casă, diferite compoturi”.

„Mămica a pregătit ceva gustos, pentru noi, pentru soră. Încărcată și deja nu mai pot”.

Chiar dacă întreaga noapte a nins ușor, oamenii spun că au ajuns în siguranță la Chișinău.

„Acum a fost curat, a fost bine. Eu tot sunt șofer, am mașină și ieri a fost puțin, dar azi e bine, frumos”.

„Foarte bine, s-au curățat drumurile, merge transportul”.

Conform calendarului iulian, creștinii ortodocși din toată lumea au sărbătorit Crăciunul pe stil vechi. Ieri și astăzi, în Republica Moldova au fost zile libere. De mâine, minivacanță bugetarilor se încheie și toți vor reveni la muncă.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram