/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/INFOGRAFIC/ Cele mai vârstnice candidate la funcțiile de deputate au 78 de ani. Cine sunt femeile din listele partidelor

missing
09 ianuarie 2019, ora 11:46

Pe listele celor trei partide politice și a blocului electoral, înregistrat oficial în cursa pentru alegerile parlamentare din luna februarie, sunt 86 de femei. Vorbim despre Partidul Democrat din Moldova (PDM), blocul electoral ACUM DA PAS, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Toate cele patru formațiuni precizează că lista candidaților și candidatelor pe circumscripția națională a fost întocmită în conformitate cu legea, astfel, circa 40% dintre potențialii deputați(te) sunt femei.

Chiar dacă este respectată cota de 40%, pe listele unor partide femeile se află, în mare parte, la mijloc sau chiar la coada listei, ceea ce le reduce semnificativ din șansele de a accede în viitorul Legislativ.

Pe lista candidaților PDM se regăsesc 24 de femei sau 45,2 % din numărul total al candidaților acestei formațiuni; în primele zece poziții se află însă o singură femeie, actuala ministră a Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

În fruntea listelor a doi concurenți electorali pe circumscripția națională se află femei, două lidere de partid – Maia Sandu, președinta PAS, și Zinaida Greceanîi, președinta PSRM. În total, pe lista blocului ACUM și a PSRM se regăsesc câte 22 de femei sau 40,7% din totalul candidaților și candidatelor propuse de aceste formațiuni politice.

În primele zece poziții din lista blocul ACUM DA PAS sunt doar trei candidate, iar în lista celor de la PSRM, patru.

Cele mai multe candidate în primele zece poziții se regăsesc în lista PCRM. Însă, important este să menționăm că această listă a fost întocmită după alfabet și, potrivit reprezentanților comuniștilor, până la finele lunii ianuarie, pozițiile în listă s-ar putea modifica. În total, din cei 41 de candidate și candidați comuniști înregistrați la CEC, 18 sunt femei (43,9%). Lista ar putea crește însă, deoarece PCRM urmează să-și mai înregistreze încă nouă pretendenți la fotoliile de deputați.

Vârsta medie a candidatelor din partea celor patru concurenți electorali pe circumscripția națională este de 48 de ani. Cele mai vârstnice candidate de pe liste au câte 78 de ani. Acestea se regăsesc pe listele PDM și PCRM. Una dintre ele este Nina Țurcan, candidată din partea PDM, care locuiește în Chișinău și este profesoară. Cea de-a doua candidată în vârstă de 78 de ani este Alla Mitronic, din partea PCRM. Ea este, de asemenea, profesoară și locuiește în capitală.

Cea mai tânără candidată, dintre toate femeile care pretind la funcția de deputată pe lista de partid, este Alina Pugacescu, în vârstă de 26 de ani. Candidata se regăsește în lista PDM, este originară din satul Saharna, raionul Rezina și, de asemenea, este profesoară.

Cele mai multe candidate din listele celor patru formațiuni sunt din Chișinău – 51%, restul 49% dintre candidate sunt din diverse regiuni ale țării.

Cele mai multe dintre candidate sunt juriste de profesie sau vin din domeniul educației – 29,9%, iar circa 16% sunt economiste.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram