Ninsorile au pus stăpânire pe întreaga Europă. Mii de oameni plecați la odihnă în munții Alpi au devenit prizonieri în propriile cabane din cauza viscolului și a drumurilor închise. Între timp, în Norvegia și Olanda sute de zboruri au fost anulate, iar în Grecia, pentru prima dată în ultimii zece ani, zăpada a atins peste un metru în înălțime.

Meteorologii austrieci au fost nevoiți să declare cod roșu de ninsori, întrucât zăpada în regiunile muntoase a ajuns să depășească cu mult înălțimea unui om, atingând peste trei metri. Valul de frig a făcut deja cel puțin 13 victime, majoritatea oamenilor fiind găsiți decedați în urma avalanșelor puternice. Turiștii cazați în munți se află la moment fără curent electric și sunt aprovizionați cu alimente și apă de către salvatori. Nici elicopterele armatei folosite la operaţiunile de salvare nu sunt de mare folos, pentru că nu prea reușesc să aterizeze.

Situația este la fel și în Germania. Cel puțin șapte persoane au fost găsite fără suflare în urma ninsorii. Poliția avertizează oamenii să nu iasă din case și să nu folosească automobilele proprii.

Din această dimineață am fost nevoiți să anunțăm o vacanță de urgență și să amânăm lecțiile din școli pentru că serviciile de curățare a străzilor nu se isprăvesc cu zăpada, iar copiii nu sunt în siguranță dacă ies afară”, locuitoare din Germania.

În zonele muntoase, autorităţile au declarat stare de urgenţă, deoarece și în zilele apropiate se așteaptă precipitații abundente.

Institutul bavarez de Urgență a apreciat situația la nivelul patru de urgență, ceea ce este extrem de periculos și înseamnă risc ridicat de avalanșe și aflarea în nesiguranță în munți”, Germ Roland Ampenberger, salvator în Alpii Bavarezi, Germania.

În Olanda, vântul care a bătut cu 100 de kilometri pe oră a dat peste cap transportul aerian. Sute de zboruri au fost anulate, iar în zonele de coastă au fost înregistrate inundaţii. A nins ca în poveste și într-o locație mai puțin obișnuită. În Grecia, unde în această perioadă a anului ar trebui să fie temperaturi cu plus, mercurul din termometre a coborât până la -23 de grade, noaptea trecută. Majoritatea drumurilor sunt închise din cauza ninsorii, iar plajele -acoperite cu fulgi.

Pericol de gradul trei de avalanșă a fost anunțat și pentru Carpații ucraineni. Acolo, înălțimea stratului de zăpadă a atins peste un metru, în urma ninsorilor abundente din ultimele zile, iar temperaturile au scăzut până la -14 grade Celsius.

Reporter: Diana Popa