După o pauză de trei ani, au fost reluate ședințele bilaterale moldo-ucrainene în ceea ce privește funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean, însă nu se înregistrează progrese în negocieri. Despre aceasta a anunțat secretarul de stat pe probleme de mediu, Valentina Țapiș, în cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„Până în prezent au fost organizate un șir de întruniri ale împuterniciților ambelor Guverne, însă progrese în ceea ce privește negocierea prevederilor de protecție a mediului la funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean nu au fost constatate, ambele părți menținându-și poziția”, a spus Valentina Țapiș.

Șeful adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu, a menționat că Republica Moldova și Ucraina sunt parte a Convenției privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în context Transfrontalier, adoptată la Espoo. Aceasta este o organizație internațională care reglementează evaluarea impactului asupra mediului în situația în care un anumit proiect are impact transfrontalier.

În luna decemrie, 13 ONG-uri au adresat un apel către premierul Filip și mai mulți miniștri privind intenția Ucrainei de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean. Ei solicitau atunci Guvernului să expedieze Cabinetului de Miniștri a Ucrainei o scrisoare prin care să reamintească despre obligațiunile statului ucrainean în cadrul Convenției Espoo și să solicite elaborarea Studiului de evaluare a impactului asupra mediului a Complexului Hidroenergetic Nistrean în context transfrontalier, care să fie consultat cu toate părțile interesate, și în primul rând cu Republica Moldova.

Potrivit autorilor apelului, Complexul Hidroenergetic Nistrean, care a fost planificat și început încă pe timpul URSS și care acum este în gestiunea companiei Ukrhidroenergo SA din Ucraina, are un impact dezastruos asupra fluviului Nistru, fapt constatat de oamenii de știință atât din Republica Moldova, cât și din Ucraina. Studiul impactului social și de mediu, elaborat la momentul planificării construcției Complexului Hidroenergetic Nistrean a constatat că extinderea unui astfel de obiectiv poate duce la crearea unor situații catastrofale în regiune, fapt pentru care, la darea în exploatare în 1983 a primei părți a hidrocentralei la Novodnestrovsk, construcția a fost definitiv stopată.